'Savaş burada başlıyor, biz de burada durduralım'
Londra'da Silah Fuarını Durdurun isimli koalisyonun ‘Savaş burada başlıyor, biz de burada durduralım’ sloganıyla koordine ettiği eylemler, silah fuarına giriş yollarında 4-11 Eylül tarihlerinde gerçekleşiyor. Bütün hafta, farklı başlıklarda ve farklı eylem gruplarınca organize edilmiş durumda. Silaha karşı şiddetsizlik, zora karşı direniş… Bu güç denge/sizliği karşısında silah fuarı durdurulabilir mi gerçekten?
Hülya Üçpınar
Bu hafta Londra’da çift taraflı bir hareketlilik var.
Dünyanın en büyük silah fuarlarından biri her iki yılda bir olduğu gibi bu yıl da Eylül ayının ikinci haftası Londra’da açılacak. Silah tüccarları ile silah müşterileri bir araya gelecek ve hangi silahın imha gücünün daha yüksek ve efektif olduğu, hangisinin daha kârlı olacağı konusunda pazarlıklar yapılacak. Stantlar kurulacak ve bireyselinden kitle imhasına kadar silahlar tanıtılacak. Ölümün, imhanın, yerle bir etmenin, adaletsizliğin pazarlandığı silahlanma yarışının kalbi Londra’da atacak. Dev bir fuar alanında yapılacak pazarlıklar için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor.
Öte yandan savaş ve şiddet karşıtı gruplar da bu fuarın açılmaması ya da açılmasının zorlaştırılması ve silahlanmanın sonuçlarının kamuoyunda bir kez daha duyulması için kolları sıvamış durumda. 2011 yılından bu yana, fuar hazırlıkları ile eş zamanlı olarak bu hafta Silah Fuarını Durdurun isimli bir koalisyon (1) tarafından ‘eylem haftası’ olarak organize ediliyor. Koalisyonun içinde savaş karşıtı, şiddet karşıtı organizasyonların yanı sıra inanç grupları, Filistin ile dayanışma grupları da dahil olmak üzere, şimdilik 28 farklı örgüt bulunuyor. Koalisyon katılıma açık olduğu gibi bu inisiyatifin içinde yer almayan örgütler de kendi eylemlerini organize edebiliyor.
Koalisyonun ‘Savaş burada başlıyor, biz de burada durduralım’ (2) sloganıyla koordine ettiği eylemler fuar alanına giriş yollarında 4-11 Eylül tarihleri arasında gerçekleşiyor. Bütün hafta farklı başlıklarda ve farklı eylem gruplarınca organize edilmiş durumda.
Koalisyonun web sayfasında ‘biz silah fuarını gerçekten durdurabilir miyiz?’ diye bir soru var. Tabii ki haklı bir soru. Silah tüccarlarının çıkarlarını korumak üzere seferber edilmiş kamu kaynakları, her türlü engellemeyi bertaraf etmek üzere fuar alanının etrafında konuşlandırılmış polis güçleri biçiminde cisimleşmiş durumda. Silaha karşı şiddetsizlik, zora karşı direniş… Bu güç denge/sizliği karşısında silah fuarı durdurulabilir mi gerçekten?
"Evet" diyor koalisyon. Hâlâ mümkün! 2008 yılında, Asya-Pasifik Savunma ve Güvenlik Fuarı ‘güvenlik harcamaları’ ve ‘olası şiddet vakaları’ nedeniyle iptal edildi. Koalisyonun da dediği gibi bu çok ironik. Şiddet silahlarına ilişkin fuarı barışçıl biçimde protesto edenleri şiddet kullanmakla suçlamak! Ama en nihayetinde fuarın iptal edilmesi büyük ve umut verici bir başarı.
2015 yılında, Londra’da gerçekleşen eylemlere yüzlerce kişi katıldı. Fuarın hazırlanmasını ve ekipmanların geçişini engellemek üzere altı gün boyunca yollar eylemciler tarafından bloke edildi.
Bu yılki eylemlerde ise ilk gün yolu bloke eden iki eylemcinin eyleminin sonlandırılması için geçen iki saat, ikinci gün ise üst geçitten kendilerini sarkıtarak pankart açan dört eylemci (3) için gene iki saat boyunca fuar alanına geliş yolu tamamen kapalı kaldı. Bugün yapılan eylemlerde ise sabah saatlerinden bu yana kendilerini birbirlerine kilitleyen eylemciler yolu kapatmaya devam ediyor. (4)
Polisin tavrı sert olmamakla birlikte trafiği doğrudan bloke eden eylemcileri göz altına alıyor ve yasal sure olan 24 saatten önce de serbest bırakıyor. İlk gün altı ve ikinci gün de on altı kişi, trafiği engelleme nedeniyle gözaltına alınıp bırakıldı. Eylemcilere müdahale eden polis timlerinin bizim çevik kuvvete benzemediğini, eylemlere müdahale konusunda -eylemcilere mümkün olduğunca az zarar vermek üzere- eğitim aldıklarını, müdahale sırasında polis sağlık ekiplerinin hazır olduğunu da belirtmekte fayda var.
Etkinliklerin programları da şöyle:
İlk gün yani 4 Eylül, İsrail’in silahlandırmasına karşı bir eylem günü olarak organize edildi. İsrail’in ve İsrailli silah şirketlerinin ulusal bir stant açacağı ve ‘alanda test edilmiş’ silah sistemlerini yani Filistin toplumu üzerinde ‘denenmiş’ silahları pazarlayacağı fuara ilişkin protesto ve blokaj eylemleri gerçekleştirildi. (5)
İkinci gün inanç gruplarının, 'Savaşa İnancımız Yok' diyerek savaş karşıtı eylemlerini sergiledikleri gün oldu. İnanç grupları yolu bloke ettiler, dualar okudular, polisi, yaptıkları işi ve korudukları çıkarları sorgulamaya davet ettiler. Eylemlerde genç, yaşlı pek çok savaş karşıtı yer aldı.
Üçüncü gün olan 6 Eylül ‘Nükleere Hayır’ günüydü. "Nükleer silahlar bizi daha güvenli kılmaz: hepsi hayatımızı tehdit ediyor. Nükleer başlıklara yapılan yatırımlar esasında harcama yapmamız gereken okullar, hastaneler ve sosyal hizmetler gibi kamu kaynaklarından çekiliyor." diyerek herkese eylemlere katılma çağrısı yapılıyordu.
Nükleere karşı eylemlerin yanı sıra 6 Eylül'de ayrıca ‘Silahlardan Yenilenebilirliğe’ başlığı ile başka bir eylem konusu daha vardı. Önceliklerin silah endüstrisinde değil daha fazla iş alanı yaratılması, daha tehlikeli bir dünya yerine daha güvenli iş alanları açılması talebiyle de eylemler gerçekleştiriliyordu. (6)
7 Eylül Perşembe günü ‘silahlara değil insanlara özgür dolaşım hakkı’ sloganıyla yapılan eylemlerin odağı sınırlar, göçmenler ve şiddet oldu.
8 Eylül Cuma günü akademisyenler ve öğrenciler bir araya gelerek militarizm ve silah ticaretinin üniversite ve okullarda giderek artan rolünü tartışmaya açacak. ‘Kapılarda Konferans’ başlığını taşıyan bu eylem gününde, fuar kapısında atölye çalışmaları ve paneller düzenlenecek.
9 Eylül Cumartesi günü ise ‘Büyük Eylem Günü’. Bu gün gerçekleşecek etkinliklerin, tüm grupların katılımıyla renkli ve güçlü bir direniş karnavalına dönüşmesi hedefleniyor.
10 Eylül Pazar gününün teması eğitim. ‘Savaş Burada Biter: Silah Ticaretine İlişkin Eğitim’ başlığını taşıyan etkinlikleri temel olarak Uluslararası Savaş Karşıtları organize ediyor. Uluslararası katılımla gerçekleştirilecek etkinliklerde silah ihraç eden ülkelerden gelen konuklar ile bu silahları ithal eden ülkelerden gelen konuklar sunumlar yapacak, kampanya stratejileri, şiddetsiz doğrudan eylem, yaratıcı kampanya gibi konularda atölye çalışmaları düzenlenecek.
Fuarın açılmasından hemen önceki gün olan 11 Eylül Pazartesi günü herkes mumlarını, pankartlarını, dövizlerini alarak nöbete çağrılıyor.
(1) https://www.stopthearmsfair.org.uk/about/who-are-staf/
(2) https://www.stopthearmsfair.org.uk/events/
(3) https://pbs.twimg.com/media/DI9BZsRXUAAojjd.jpg
(4) https://twitter.com/SvenRosenstein/status/905345884623396866
Police started to try to remove the people from the street #stopthearmsfair #StopBrexit pic.twitter.com/4RmWQ6tiwF
— Sven Rosenstein (@SvenRosenstein) September 6, 2017
(5) https://winteroakpress.files.wordpress.com/2017/09/dsei-1.jpg