Yeni sisteme eğitimcilerden eleştiri: 2 milyon genci mutsuz edecekler

LYS, YGS gitti, Yükseköğretim Kurumları Sınavı geldi. Yaklaşık 2 milyon öğrencinin geleceğini etkileyecek yeni sınav sistemi eğitim sendikalarından geçer not almadı. Sendika başkanları 1 yıldır hazırlık yapıldığı söylenen yeni sınav sisteminin kimlerle çalışılıp tamamlandığını sordu. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Uzun süredir belirsizliğini koruyan üniversiteye giriş sistemine ilişkin yeni düzenlemeleri YÖK Başkanı Yekta Saraç kamuoyu ile paylaştı. Bir hafta sonu ile sınırlı tutulacak ve puan türlerinin azaltıldığı yeni sistemde ilk kez uygulanacak temel yeterlilik testi puanı ertesi yıl da kullanılabilecek.

Uygulanacak yeni sınav sisteminin tarihi ve süresi önümüzdeki günlerde açıklanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sınav sistemlerine dönük açıklamalarının ardından alınan değişiklik kararını Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ve Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım ile konuştuk.

'SÜREÇ PLANSIZ VE ACELE İLE İŞLEDİ'

Geçmişte “Bir günlük sınav öğrencilerin geleceğini belirlememeli” denilerek yeni sistem tartışılırken bugün aynı sisteme dönüldüğünü anlatan Eğitim Sen Genel Başkanı Aydoğan son açıklanan sistemin de plansız ve acele getirildiğini söyledi. İlk oturumda Temel Yeterlilik Sınavına giren bir öğrencinin yeterli puanı alıp almadığını bilmeden öğleden sonraki sınava nasıl gireceğini soran Aydoğan şöyle devam etti:

“YÖK Başkanı, bu sınav sistemine bir yıldır hazırlık yapıyoruz” diyor. Bir yıl süren bir hazırlık varsa bu neden kamuoyuna açıklanmadı? Bir yıllık hazırlık aşamasında hangi uzmanların bilirkişilerin görüşleri alındı? Hangi eğitimciler sürece dahil edildi? Burada da belirsizlik var. Aynı süreci müfredat değişikliğinde ve ortaokul öğrencilerinin sınav değişikliğinde de yaşadık."

'KÖKTEN DEĞİŞİKLİKLERE İHTİYAÇ VAR'

Sınav sistemi üzerinden eğitim sisteminin tartışılmasının doğru olmadığını belirten Aydoğan'a göre kökten, yapısal değişikliklere ihtiyaç var. Okul öncesinden başlayarak öğrenciler için kamusal eğitim imkanlarının sağlanması gerektiğini söyleyen Aydoğan şöyle devam etti:

“Öğrencilerin ve velilerin geleceğe ilişkin kaygıları o kadar artmışken yüksek öğretime ilişkin güvensizlik oluşmuş durumda. Sistem değişikliğine ilişkin tartışmalar Cumhurbaşkanının açıklamalarının ardından başladı. Bundan sonra öğrenciler için kaos ve belirsizlik süreci gelişti. Tüm öğrencilerin motivasyonu olumsuz etkilenmiş durumda. Hangi puan türü ile nereye yerleşecekler, süre ne kadar olacak? Sınavlara aylar kala yapılan radikal değişiklikler daha ayrıntılı açıklamaları hak ediyor."

'İKİ MİLYON GENCİMİZİN MUTSUZ OLMALARINA NEDEN OLACAKLAR'

Öğrencilerin uzun süreli planlar yaparak üniversite sınavlarına hazırlandığını belirten Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, "Bu kadar öve öve bitiremedikleri üniversite sınav sistemini geceden sabaha değiştirmeleri kesinlikle yanlış" dedi. "Özel bir şey yaratmadan sınavı kaldırıyoruz” mesajıyla yeniden sınav tanıtımı yapmak insanlarla alay etmek, vatandaşını düşünmemekle açıklanabilir" diyen Yıldırım şöyle devam etti:

"Yeni tanıtılan sınav yöntemi de yanlışlıklar ve belirsizlikler barındırıyor. İşin içinde insan olduğu zaman yapılan yanlışın geri dönüşü yoktur. Bu bina, yol değildir. İnsanların eğitimi ve gelecekleri ile ilgili belirsizliğin, tedirginliğin geri dönüşü olmaz. Bu sistemle iki milyon gencimizin hayata yanlış yerden başlamasına ve mutsuz olmalarına neden olacaklar"