Albayrak, Kanal İstanbul güzergâhında arazi almış

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, Kanal İstanbul güzergâhında 8 yıl önce 13 dönüm arazi aldığı ortaya çıktı. Arazi, İstanbul Havalimanı'na da 5 kilometre mesafede. Albayrak'ın avukatı Ahmet Özel, 2012 yılında13 dönümlük arazi alındığını doğrulamakla birlikte, herhangi bir rant oluşturulmadığını öne sürerek, müvekkili aleyhine algı oluşturulmak istendiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tayyip Erdoğan'ın 2011'de başbakanlığı döneminde duyurduğu Kanal İstanbul güzergâhında arazi hareketliliği sürüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da 2012 yılında güzergah üzerinde 13 dönüm arazi satın aldığı ortaya çıktı. Halen tarla vasfında olan arazinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Kanal İstanbul için değişiklik yapılan planda “konut alanı” sınırları içinde kalması dikkat çekti.

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre Berat Albayrak’ın babası Sadık Albayrak, güzergâhta yer alan Arnavutköy’e bağlı Boyalık Mahallesi’nde yaklaşık 3 dönüm arazi aldı. Sadık Albayrak, 2003 yılında satın aldığı tarla vasfındaki arazinin etrafını çevirerek prefabrik bir ev yaptı. O dönem başbakan olan Tayyip Erdoğan, 2011 yılında Kanal İstanbul projesinin yapılacağını duyurdu. Bundan bir yıl sonra bakan Berat Albayrak, babasının arazisine komşu olan yaklaşık 13 dönümlük araziyi satın aldı.

PLANA İŞLENDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, geçen günlerde İstanbul’un anayasası sayılan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planını revize etti ve Kanal İstanbul’un çevresine kurulacak 'Yenişehir'i plana işledi. Yapılan değişiklik, Sadık ve Berat Albayrak’ın birbirlerine komşu olan arazilerini de etkiliyor. Halen tarla vasfında olan iki arazi, plan değişikliğinin ardından 'konut alanı' sınırları içinde kalıyor.

BAKANLIK YETKİLİSİ: ZORLAMA OLUR

Cumhuriyet'in sorularını yanıtlayan bir bakanlık yetkilisi, Berat Albayrak’ın araziyi 2012 yılında satın aldığını belirterek, "Berat Bey’in babası Sadık Albayrak 2003 yılında bu köyden arazi aldı. 2012’de arazinin yan tarafındaki arazi satışa çıktı. Yabancıya gitmemesi için de Berat Albayrak bu araziyi aldı. Kanal İstanbul’la bağdaştırmak zorlama olur. Kanal İstanbul’la bir ilgisi yok” dedi.

AİLE AVUKATI: RANT HESABI OLMADAN ALINDI

Berat Albayrak'ın avukatı Ahmet Özel ise yaptığı yazılı açıklamada, arazinin 2012 yılında alındığını doğrulamakla birlikte, haberin algı amaçlı olduğunu öne sürdü. Özel şu açıklamayı yaptı:

"Bakan Albayrak'ın babası Sadık Albayrak tarafından 2003 yılında alınan köy tapulu arsada 1 adet prefabrik ev yer almaktadır. Söz konusu arsanın bitişiğindeki bir diğer arsa da 2012 yılında sahibi tarafından satışa çıkartıldığında, yabancı almasın düşüncesiyle imkanı olan her vatandaşın yapabileceği sıradan bir satın almayla Sayın Berat Albayrak tarafından satın alınmıştır. Bu arsa üzerinde hiçbir inşaat olmadığı gibi arsanın niteliğini değiştirecek hiçbir girişimde de bulunulmamıştır. Bitişik arsa Sayın Bakan'ın babasının olduğu için arsa fiilen tevhid ile 2003 yılında alınan ve ranta dönük hiçbir hesap olmadan kullanılan arsa ile birleşmiş, arazi üzerindeki prefabrik yapı ve köy evi muhafaza edilmiştir. Evrensel gazetecilik değerlerinden nasibini almayan, somut vakayı sadece algıyla müvekkil aleyhine kamuoyu oluşturmak amacıyla kullanan ön yargılı muhabire, bakanlıktan yetkili bir kişi tarafından olayın gerçeği ve süreç anlatılmasına rağmen gerçekler bilinçli olarak bağlamından kopartılmış ve sözde haber art niyetli olarak kamuoyuna 'nasılsa alıcısı var' mantığıyla servis edilmiştir."

Avukat Özel, söz konusu haber nedeniyle dava açacaklarını da ifade etti.

(HABER MERKEZİ)