Sinovac CEO'su: Türkiye dahil 5 ülkeye üretim lisansı verildi

Türkiye'nin de kullandığı CoronaVac aşısını geliştiren Sinovac'ın CEO'su Yin Weidong, Türkiye dahil beş ülkeye üretim lisansı verildiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sinovac CEO’su Yin Weidong, aralarında Türkiye'nin de olduğu beş ülkeye üretim için lisansı verildiğini söyledi. Bloomberg'e konuşan Weidong, Türkiye ile birlikte Endonezya, Brezilya, Malezya ve Mısır'a aşıyı ülkelerinde üretme konusunda lisans verildiğini aktardı.

"Brezilya ve Endonezya'ya yaklaşık 50 milyon doz, Türkiye'ye 20 milyon doz aşı tedariki sağladık" diyen Weidong, bunların nüfusların yüzde 20'sini aşılamaya yeteceğini söyledi ancak miktarların 'yetersiz' olduğunu belirtti.

'ENDONEZYA'DA SAĞLIK ÇALIŞANLARINI YÜZDE 96 ORANINDA KORUDU'

Endonezya'da, Türkiye'nin de kullandığı Sinovac aşısının klinik deneyler dışındaki gerçek yaşam sonuçları açıklandı. 25 bin 374 sağlık çalışanının ikinci dozlarını aldıktan sonra 28 gün boyunca izlendiğini aktaran Sağlık Bakanı Budi Gunadi Sadikin, CoronaVac aşısının Covid-19 kaynaklı ölümlerin yüzde 100 oranında engellediği, hastanede tedavi görmeyi yüzde 96 oranında önlediği enfeksiyona karşı işe yüzde 94 oranında koruma sağladığını kaydetti.

Sadikin'in açıkladığı verilere asemptomatik vakaların dahil edilip edilmediği belirtilmedi. Bloomberg'e konuşan bakan, "Ölümlerde ve hastaneye yatışlarda çok ciddi düşüş görüyoruz" dedi.

'GERÇEK DÜNYADA DAHA İYİ SONUÇ VERİYOR'

Gerçek yaşam sonuçları ile klinik deneylerden elde edilen etkinlik oranları arasındaki 'uyumsuzluğu' savunan Sinovac CEO’su Yin Weidong ise CoronaVac aşısının 'gerçek dünyada daha iyi performans gösterdiğini' belirtti. Sinovac'ın geliştirdiği aşı için Endonezya'da yapılan deneylerde yüzde 65 koruma oranı sağlandığı açıklanmış ve aşıya acil onay verilmişti.

Geçtiğimiz haftalarda Şili hükümeti, Sinovac aşısı için ilk gerçek yaşam sonuçlarını paylaşmıştı. 10.5 milyon kişinin izlendiği araştırmada, aşının Covid-19 nedeniyle hastanede tedavi görmeyi yüzde 85 önlediği, ölümleri yüzde 80 engellediği, semptomatik vakalara karşı yüzde 67 oranında koruma sağladığı duyurulmuştu. (DIŞ HABERLER)