1 Ocak'ta başlıyor: Antalya’da toplu ulaşımda yeni model

Antalya’da toplu taşımaya meclis kararıyla yeni düzenleme getirildi. Yeni yıl itibarıyla özel halk otobüslerine kilometre başına ücret ödenmesini öngören karar, ulaşım esnafını memnun etti.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Resmi plakalı 20 yeni otobüsün Antalya caddelerinde hizmete başlamasının ardından şehirde toplu taşıma hizmeti veren özel halk otobüslerinin kilometre başına ücret almalarına karar verildi.

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aralık ayı devam toplantısında, kentin 5 merkez ilçesi için yapılan yeni düzenlemeye göre, ulaşım hatlarından elde edilen tüm gelir Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda toplanacak ve özel halk otobüsü esnafına hizmetlerinin karşılığı kilometre hesabıyla ödenecek. Son yıllarda toplu taşıma maliyetlerinde yaşanan hızlı artışla birlikte, ulaşım esnafının kar-zarar dengesinin sağlanamaması nedeniyle alınan bu karara göre, bundan sonra özel halk otobüsleri Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi Başkanlığı (UKOME) bünyesinde çalıştırılacak. 

UYGULAMA 1 OCAK’TA BAŞLIYOR

Belediye Meclisi kararına göre, 4 bin kilometrenin altında yol yapan ve 8 binden az yolcu taşıyan özel halk otobüsleri için kilometre başı 35 lira verilecek. 4 bin 1 kilometre ya da üstünde yol yapan ve 8 binin üzerinde yolcu taşıyan otobüsler için ise kilometre başına 40 lira ödeme yapılacak. Toplu taşıma gelirlerinin Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından toplanarak dağıtılmasını öngören yeni toplu taşıma düzenlemesi, 1 Ocak 2024'ten itibaren yürürlüğe girecek ve 1 Temmuz 2024'e kadar uygulanacak. 

Antalya Otobüsçüler Odası Başkanı Yasin Arslan

ARSLAN: 'SÜREKLİ OLMASINI İSTİYORUZ'

Mecliste CHP, AK Parti, MHP gruplarının 'evet' oyu kullandığı, İyi Parti Grubu'nun ise oy kullanmayacağını açıkladığı, oy çokluğuyla kabul edilen kararla ilgili açıklama yapan Antalya Otobüsçüler Odası Başkanı Yasin Arslan, "Kilometre esaslı bu uygulamanın sürekli olmasını istiyoruz. Daha önce sürekli olarak artan maliyetlerle başa çıkamadığımız için sık sık zam talebinde bulunuyorduk. Kilometre esaslı model uygulanırken zam talebimiz olmayacak. Bu, esnafımızın istediği bir modeldi. Artık ulaşım esnafımız, sadece artan maliyetlerle değil, bayramlarda ücretsiz taşıma gibi ek giderlerle de uğraşmayacak. Pandemi döneminde şehir içinde trafiğe çıkan araç sayımız oldukça azalmıştı. Önceden 300 araçla çalışırken şimdi 520 araçla hizmet vermeye başladık. Şoför sıkıntısı da belediye tarafından kadın istihdamıyla çözülecek. E sınıfı ehliyet eğitimiyle şoför yetiştirilip sisteme dahil edilecek” dedi.