10 Ekim Anıtı açıldı: Aileler boykot etti, heykeltraş katılmadı

10 Ekim Ankara Gar katliamında yaşamını yitirenler için katliamın gerçekleştiği noktada anıt açıldı. Aileler ve heykeltraş CHP'ye tepki göstererek açılışa katılmadı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 10 Ekim Ankara Gar katliamının 9’uncu yılında ailelerin ısrarla talep ettikleri anıt açıldı. Anıtın açılışına öncülük eden Cumhuriyet Halk Partisi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş başta olmak üzere pek çok CHP’li milletvekili ve yönetici açılışa katıldı.

10 EKİM DERNEĞİ AÇILIŞI BOYKOT ETTİ

Katliamda hayatını kaybedenlerin ailelerinin kurduğu 10 Ekim Barış ve Demokrasi Derneği ise açılışa katılmama kararı aldı.

Dernek açıklamasında, “Ankara Büyükşehir Belediyesi ve CHP Ankara İl Örgütü’nün, açılışa saatler kala derneğimizi, 10 Ekim Ailemizi ve bizimle birlikte dokuz yıldır mücadele eden emek ve demokrasi güçlerini yok sayarak, günlerdir emek vererek hazırladığımız programımızı iptal ettiğini ve kendi programının uygulanarak bizim misafir olarak açılışa davet ettiklerini öğrenmiş bulunmaktayız. Yapılan bu dayatmayı kabul etmiyoruz ve 9 Ekim’de gerçekleşecek açılışa katılmayacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz” ifadeleri kullanıldı.

HEYKELTRAŞ YURDANUR DA KATILMADI

Derneğin kararının ardından anıtın heykeltraşı Metin Yurdanur da “10 Ekim ailelerinin razı olmadığı bir ortamda olmam mümkün değil” diyerek açılışa katılmama kararı aldı.

YAVAŞ: TERÖR EN AĞIR İNSANLIK SUÇUDUR

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından söz alan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Terörde hayatını kaybeden hiçbir vatandaşımızı unutmuyoruz. Terör en ağır insanlık suçudur. İşte bu nedenle bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz 10 Ekim Annelerin Çığlığı Anıtı sadece bir yapı değil aynı zamanda geçmişte yaşanan acıların ve kayıplarımızın simgesidir” dedi.

ANIT NEDEN GECİKTİ?

Anıtın teröre karşı duruşlarının ve barış arayışlarının güçlü bir ifadesi olduğunu belirten Yavaş, anıtın yapılış sürecine ilişkin şu bilgileri verdi: “Göreve gelmemizin ardından kıymetli ailelerimiz taleplerini iletti. Bu süreçte anıt için çeşitli yarışmalar yapıldı. Bazı yasal nedenler nedeniyle süreç uzadı. TMMOB bir yarışma açtı, birinci olan eseri bize gönderdi ancak buranın alt geçit olması sebebiyle bu proje uygulanamadı. Daha sonra burada hayatını kaybeden her bir insan için bir ağaç dikilmesi önerildi. Ancak o da Emniyet ve garın önünü kapatacağı gerekçesiyle reddedildi. Bu nedenle gecikme oldu.”

'NE KADAR TERÖR ÖRGÜTÜ VARSA HAREKETE GEÇİRİLDİ'

Yavaş’ın ardından kürsüye gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel yıllardır beklenen bir anıtın açılışını yapmak üzere bir araya geldiklerini ifade ederek “O gün kaybettiklerimizin hepsi buraya demokrasi, barış, kardeşlik demeye geldi. Birileri de buraya Türkiye’yi karıştırmaya geldi; iktidar seçimi tek başına kazanamamış, bir ara dönem yaşanıyor. Ne kadar terör örgütü varsa hepsi harekete geçirildi” dedi.

'BU KATLİAM AYDINLANDIĞINDA TÜRKİYE’DE ÇOK ŞEY AYDINLANACAK'

Özel, “Bu katliam aydınlandığında Türkiye’de çok şey aydınlanacak ve bir dönem değişmeden bu katliam aydınlanmayacak” ifadelerini kullanırken “Kim yaptırdı, sonuçlarından kim istifa etti, Türkiye’deki tüm terör örgütlerini bir anda kim harekete geçirdi; dönüp bakmak lazım. Bir gün bakacağız” dedi.

Anıtın açılışı konusunda bin türlü mekanizmanın devreye girdiğini ve açılışın engellendiğini belirten Özel, Ankara’da belediyeyi CHP’nin ikinci kez kazanması sonrasında anıtın açıldığını ifade etti.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek anıtın açılışı gerçekleştirildi.

 

(HABER MERKEZİ)

Etiketler 10 ekim katliam