10 Ekim Anıtı’nın ‘Mabet ağaçları’ katliam alanına yerleştirilecek

10 Ekim Anıt Meydan yarışmasını kazanan projede yer alan ‘Mabet Ağaçları’nın bir kısmı, katliamın gerçekleştiği Ankara Garı önüne bugün yerleştirilecek.

Google Haberlere Abone ol

 ANKARA - IŞİD’in 10 Ekim 2015 tarihinde “Emek, Barış ve Demokrasi" sloganıyla bir araya gelenlere yönelik düzenlediği saldırıda 103 kişi öldürüldü, yüzlerce kişi yaralandı.

Katliamın altıncı yılında, ‘Emek, Barış ve Demokrasi Meydanı Anıt Meydan ve Anma Yeri Tasarımı’ yarışmasında birinci olan projede yer alan ‘Mabet Ağaçları’nın bir kısmı Ankara Garı çevresine yerleştirilecek.

YARIŞMAYI KAZANAN PROJE

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, (DİSK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin ortak düzenlediği “Emek, Barış ve Demokrasi Meydanı Anıt Meydan ve Anma Yeri Tasarımı Uluslararası Fikir ve Tasarım Projesi Yarışması”nı, katliamın gerçekleştiği Ankara Garı önüne 103 Mabet Ağacı’nın (Gingko Bloba) dikilmesini öngören, dikilen ağaçları bronz bir heykelle kuşatan ve büyüdükçe açılan tasarımın yer aldığı proje kazandı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yapımına destek verdiği proje kapsamında Ankara Garı önüne de bir anma alanı yapılması öngörüldü. Ankara Büyükşehir Belediyesi projenin hayata geçmesi için gerekli olan idari izinler için Koruma Kurulu ve UKOME’ye başvurularda bulundu.

İdari izin süreci devam ederken belediye, projede yer alan 103 Mabet Ağacı’nı temin etti. Katliamın 6’ncı yıl dönümünde 50’ye yakın Mabet Ağacı’nın Ankara Garı önüne saksılar içerisinde getirileceği ve proje tamamlanana kadar 8 ağacın bölgede kalacağı öğrenildi.

‘PROJE BİR YIL İÇERİSİNDE TAMAMLANACAK’

10 Ekim Anıt Meydan projesinin bir yıl içerisinde tamamlanacağını belirten TMMOB Başkanı Emin Koramaz, “Proje tamamlanıncaya kadar sembolik de olsa Ankara Katliamı’nın gerçekleştiği yerde sekiz ağaç kalacak” dedi.

“Toplumsal belleğin sistematik politikalarla aşındırılmaya çalışıldığı ülkemizde bu tür katliamların engellenmesi için, toplumsal belleğin diri tutulması için anma yerleri oldukça önemli” ifadelerini kullanan Koramaz, projenin akıbetine ilişkin ise şu bilgileri verdi:

“10 Ekim Katliamı’nın ardından mitingi düzenleyen dört örgüt olarak uluslararası fikir ve tasarım yarışması yapmıştık. Bu yarışma patlamanın olduğu gar meydanı ve çevresini bir bütün olarak mekânsal düzenlenmesi üzerine kuruluydu. Proje, anmalarımız yapacağımız bir anıt meydan ve bu anıt meydanın çevresinin barışı, kardeşliği simgeleyen matem ağaçlarıyla çevrelenmesi kurgulanmıştı. Bugüne kadar idari Koruma Kurulu ve UKOME’den izinlerin alınması belediye tarafından yürütüldü. Katliamın altıncı yıl dönümünde projeye start verilecek ve ağaçların bir kısmı Gar çevresine yerleştirilecek. Proje de bir yıl içerisinde tamamlanacak.”

PROJEYİ KAZANANLAR

Meslek örgütlerinin başlattığı ‘Emek, Barış ve Demokrasi Meydanı Anıt Meydan ve Anma Yeri Tasarımı Uluslararası Fikir ve Tasarım Projesi Yarışması’nı, mimar Pınar Kesim Akbaş’ın ekip başı olduğu, Şehir Plancısı Özge Uysal, Peyzaj Mimarları Mehmet Cemil Aktaş, Şeyma Kahraman, Ecem Sevin, Rumeysa Konuk, Bengisu Doğru, Nagihan Damgacı, Okan Mutlu Akpınar, Hüseyin Hilmi Kezer, Lokman Turunç ve Emre Gökçe’nin hazırladığı proje kazanmıştı. (DUVAR)

Etiketler 10 Ekim ankara garı