'10 Ekim katliamı davasında soruşturma evrakını gizleyenler hakkında soruşturma açıldı mı?'
EMEP Milletvekili Sevda Karaca, 10 Ekim katliamı davasında 4 yıl boyunca 9 klasör soruşturma evrakını gizleyenler hakkında hala soruşturma açılmamasının nedenini Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sordu.
DUVAR - Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili SevdaKaraca, 10 Ekim katliamının Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamanın ana davası bittikten sonra, 4 yıl boyunca 9 klasör soruşturma evrakını gizleyen ilgili ve yetkililer hakkında hala bir soruşturma açılmadığını söyledi.
10 Ekim 2015’te gerçekleştirilmek istenen Emek, Demokrasi ve Barış Mitingine dönük IŞİD saldırısı sonucu 103 kişi hayatını kaybettiğini, fiziken ve ruhen yaralanan binlerce vatandaşı hatırlatan Sevda Karaca, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gönderilen bir yazıda, katliamın soruşturma aşamasına ait 9 klasör evrak gönderilmiştir. Yazılan yazıda “09/10/2019 tarihinde Terör Suçları Önbürosu’na kimseye haber verilmeden bırakıldığı tespit edilen 9 klasör, 10/10/2015 tarihli GAR Patlaması Olayına ilişkin evraklar olduğu anlaşıldığından 9 klasör dosya yazımız ekinde gönderilmiştir” denilerek bir yargı skandalına imza atıldığını belirtti.
'İHBARA RAĞMEN HİÇBİR İŞLEM YAPMADI'
Söz konusu 9 klasör incelendiğinde canlı bombalara eskortluk yapan sanık Yakub Şahin ile örgütün nakliye işlerini yapan sanık Hüseyin Tunç’un katliamdan tam 10 gün önce Nizip’te bomba malzemelerini alırken gübre satıcısı tarafından 'gübrenin son zamanlarda artan terör saldırılarında kullanılabileceği' şüphesini de belirterek bu kişileri ihbar ettiği ve bu ihbar üzerine başlayan soruşturma neticesinde kimliklerinin katliamdan 8 gün önce tespit edildiği açığa çıkmıştı. Sevda Karaca, aynı gün durumun ciddiyeti de vurgulanarak Gaziantep Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Büro Amirliğine ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne ayrı ayrı yazı yazılarak bilgi verildiği halde, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü tarafından hiçbir işlem yapılmadığını belirtti.
Karaca, söz konusu belgelerin Gaziantep Emniyet Müdürlüğü yetkililerinin görevlerini yapmaları halinde sanıkların yakalanacağı ve katliamın hiç gerçekleşmeyeceğini gösterdiğini belirterek “Tam 4 yıl boyunca savcılar tarafından saklanılmış ve sonra adliye koridorlarında bulunan sahipsiz dosyalar olarak ortaya çıkmıştır. Adeta delil gizleyen savcılar hakkında davanın katılanlarının avukatları tarafından yapılan şikayetler sonuçsuz kalmıştır. Yine avukatlar tarafından, görevlerini yerine getirmeyen Gaziantep Emniyet Müdürlüğü yetkilileri hakkında 2021 yılında bulunulan 2021/2284 ihbar numaralı suç duyurusuna ise hala soruşturma numarası dahi verilmemiştir” ifadelerini kullandı.
'BAŞLATILAN ADLİ YA DA İDARİ BİR SORUŞTURMA VAR MI?'
Sevda Karaca Bakan Tunç’a şu soruları yöneltti:
"Türkiye tarihinin en kanlı katliamı olarak anılan 10 Ekim katliamının önlenmesi mümkünken, katliamdan 8 gün önce kimlikleri belli olan sanıkları yakalamayarak katliama yol veren Gaziantep Emniyet Müdürlüğü yetkilileri hakkında; -en azından- ihmali suretle katliamdan sorumluluğuna ilişkin başlatılmış adli ya da idari bir soruşturma var mıdır? Varsa akıbeti nedir? Yoksa neden açılmamıştır?
Dava dosyasının katılanlarının avukatları tarafından yapılan suç duyurusu ne sebeple hala soruşturma numarası almamıştır?
Adli bir soruşturmada, soruşturma evraklarının dosyadan çıkartılarak adliye içerisinde rastgele bir yerde bulunması ya da “unutulması” olağan mıdır?
4 yıl boyunca 9 klasör soruşturma evrakını gizleyen, iddianamede ve fezlekede hiçbir şekilde değinmeyen, maddi gerçeğin açığa çıkmasına engel olan soruşturma savcıları hakkında Bakanlığınızca re’sen başlatılan adli ve idari bir soruşturma var mıdır? Varsa akıbeti nedir? Yoksa neden açılmamıştır?"