10 soruda 'Fatih Terim Fonu'
Bankacı Seçil Erzan'ın "Fatih Terim Fonu" adı altında 18 kişiyi dolandırdığı iddiasında gözler Terim'e çevrildi. Ana davada "müşteki" yapılmayan Terim'in durumu ayrı yürütülen soruşturmada netleşecek.
DUVAR - Ünlü teknik direktör Fatih Terim'in kızı Buse Terim, futbolcular Arda Turan ve Emre Belezoğlu'nun aralarında bulunduğu en az 18 kişinin Denizbank Florya Şube Müdürü Seçil Erzan tarafından toplamda 25 milyon 770 bin dolar ve 7 milyon 384 TL dolandırıldığı iddiasıyla açılan dava Türkiye gündemini sarstı.
DW Türkçe'den Alican Uludağ, her gün yeni bir boyutu ortaya çıkan "Fatih Terim Fonu" davasını 10 soruda derledi.
1. Seçil Erzan'ın dolandırıcılık öyküsü nasıl başladı?
Seçil Erzan, savcılık ifadesine göre her şeyin başlangıcı olarak borsada bir milyon TL batırmasını gösteriyor. 2011 yılında teyzesinin oğlu aracılığıyla Hatek adlı spekülatif bir hisse senedi aldığını belirten Erzan, aldığı kağıdın üç günde battığını ve bir milyon TL kaybettiğini anlattı. Bu durum da Erzan'ı zararı nasıl karşılayacağı düşüncesine itti. Bu sırada Denizbank Florya Şubesi'ne atanan Erzan, aldığı ikinci hisse senedinin de batmasıyla bu kez "güvendiği insanlardan yatırım vaadinde bulunarak para toplamaya" karar verdi ve Türkiye'nin en büyük dolandırıcılık hikâyelerinden birine imza attı.
2. Dolandırılan ilk isim kim oldu?
Seçil Erzan'ın para aldığı ilk kişi, sürekli müşterisi olan iş insanı Bülent Çeviker oldu. Erzan güvendiği kişilerden para toplamak için önce, "yüksek kâr getirisi olan bir fon" kurulduğunu, bundan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş'in de haberi olduğunu iddia etti. 2022 Kasım ayında Çeviker'in Bağlar Mahallesi'ndeki iş yerine giden Erzan, özel müşterilerinin yararlanabileceği bir fon olduğunu belirterek, 25 gün vadeli yüzde 27 kar vaat etti ve 3 milyon dolar istedi. Ancak Çeviker, ilk olarak parası olmadığı için bunu kabul etmedi. 2023 yılı Şubat ayında Çeviker'in evine giden Erzan, bu kez ikna etmek için "Fatih Terim gibi tanınmış ünlü kişilerin de bu fona yatırım yaptığını" söyledi. Böylece dolandırıcılık olayı "Fatih Terim Fonu"na dönüştü. Çeviker, ifadesinde Terim'in adının kullanılmasına işaret ederek "Açıkçası beni tam olarak kandırdı" dedi. Çeviker, elinde bulunan 2 milyon 198 bin doları Erzan'a teslim etti. Erzan, bu parayı 3 milyon dolar olarak geri ödemeyi vadetti. Çeviker, yaptığı ödemenin karşılığında Denizbank kaşeli, Seçil Erzan imzalı kâğıt aldı.
3. Futbolcular bu fona nasıl girdi?
Seçil Erzan'ın çalıştığı Florya'da aynı zamanda Galatasaray'ın tesisleri vardı ve Galatasaraylı futbolcular de Denizbank'ın maaş müşterisiydi. Seçil Erzan'ın ifadesine göre, ilk olarak Fatih Terim'in damadı Volkan Bahçekapılı ikna edildi. Erzan, şunları anlattı: "Bir gün Volkan Bahçekapılı'yı telefondan aradım, çok kısa süreliğine yüksek getirisi olan bir fon var, aman bu husus duyulmasın, Fatih Terim Hoca'nın da fondan haberi var. Sen de girmek ister misin, dedim. Volkan Bahçekapılı da bana 'biliyorum, Buse'nin de var hatta' dedi. Bir sabah saat 07.00'de bana Volkan Bahçekapılı 'bu fon hala duruyor mu, Emre Belezoğlu senden haber bekliyor' diye mesaj attı. Sonrasında ben Emre Belezoğlu'nu aradım. Konuyu çok kısaca anlattım. Hem Volkan Bahçekapılı hem de Emre Belezoğlu bana nakit para bulup Volkan Bahçekapılı'nın Levent'teki ofisinde teslim ettiler. Toplamda iki gün boyunca ben önce bir milyon 400 bin dolar, sonra bir milyon 492 bin dolar ve son olarak 400 bin dolar parayı 2023 senesi mart ayı içerisinde elden teslim aldım. Fakat bu zamana kadar Volkan Bahçekapılı'ya herhangi bir ödeme yapmadım."