100 bin nüfuslu Harran, hastanesini bekliyor: 'Hasta olmaya korkar olduk'

Maraş merkezli depremde yıkılan Harran Devlet Hastanesi'nin tamamlanamaması nedeniyle ilçede yaşayanlar sağlık hizmetlerine erişimde ciddi zorluklar yaşıyor.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

URFA - Maraş merkezli depremlerde yıkıma uğrayan Urfa’nın Harran ilçesindeki devlet hastanesi de kullanılamaz duruma geldi. İnşaatı devam eden yeni hastanenin henüz bitmemesi de ilçede yaşayanları endişelendirdi. Sağlık hizmetleri için Urfa’ya gitmek zorunda kalanlar yeni hastanenin bir an önce tamamlanmasını istiyor.

'FOTOĞRAF ÇEKİLDİKTEN SONRA KEPÇE GİDİYOR'

İlçenin 99 bin nüfusa sahip olduğunu hatırlatan bir Harranlı, verilen sözlerin tutulmadığını ileri sürdü. Depremden sonra ciddi mağduriyetler yaşandığını belirterek, “Hastane depremde yıkıldı. Yenisini ‘burada yapacağız , şurada yapacağız ‘ dediler, süre verdiler. Fakat vatandaş olarak mağduriyet yaşıyoruz. Bir kepçe gelince heyecanlanıyoruz acaba hastane yapımına başlandı mı diyerek. Fakat fotoğraf çektirildikten sonra çalışma devam ettirilmiyor. Sadece fotoğraf çekiyorlar, sonra kepçe gidiyor" dedi.

En yakın hastanenin Akçakale ilçesinde olduğunu belirten ismini vermek istemeyen başka bir Harranlı, oranın da kalabalık olması nedeniyle sağlık hizmeti alamadıklarını ve Urfa merkeze gitmek zorunda kaldıklarını söyledi. Hastalandıklarında ve araç bulamadıklarında ciddi problem yaşadıklarını söyleyerek, “Harran’da Sahra Hastanesi de var. Fakat burada doğru düzgün doktor yok. Çok acil durumlarda Urfa’ya sevk ediyorlar. Daha önce kısmen de olsa sağlık hizmetlerinden faydalanıyorduk ancak deprem sonrası tamamıyla mağdur edildik Hasta olmaya korkar olduk" ifadelerini kullandı.

'DEPREMDEN SONRA SAĞLIK HİZMETLERİNE ERİŞİM DAHA DA ZORLAŞTI'

İlçede sağlık hizmetlerinin karşılanması için geçici olarak kurulan prefabrik hastanenin ihtiyaçları karşılamadığını belirtenler, hastane sorununun bir an önce çözülmesini istedi. Sağlık hizmeti için Urfa’ya gitmelerinin kendileri için ekstra maliyete yol açtığını belirten başka bir Harranlı şunları söyledi:

"Depremden önce her ne kadar yeterince doktor bulamazsak da sağlık hizmetlerine erişim bu kadar meşakkatli değildi. Acil bir hastamız olduğunda kendi imkanlarımızla Urfa’ya götürüyoruz. Yine acil durumlar için spor salonunun orada geçici bir yer kurdular. Ama burada konuyu anlayan doktor yok, derinlemesine sağlık ocağı gibi düşünün. Tek talebimiz, bir hastanemiz olsun. Bakın Akçakale’de, Hilvan’da ve birçok ilçemizde var. Neden bizim ilçemizde de olmasın? Neden Harran, sağlık konusunda geri bırakılmış? Biz buna üzülüyoruz."

'HASTANE YAPIM SÜRECİNE KISA SÜREDE BAŞLANACAK'

Harran Belediye Başkanı Mahmut Özyavuz ise ilçeye yakışır bir hastane inşa edeceklerini belirterek hastaneyle ilgili bir gecikme söz konusu olmadığını söyledi.

Özyavuz, “Yıkım işi tamamlanan ve akabinde ihale süreci yapılan hastanenin yapım işine yüklenici firma tarafından kısa süre içinde başlanacaktır. Hastane inşaatı devam ediyor ve planlanan zamanda faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz. Hastanemizin saha tevzii ve hafriyat çalışmaları devam ediyor. Kısa bir süre sonra hastane inşaatı yükselmeye başlayacak. Burada yapılacak olan tam teşekküllü hastanemiz hem önemli bir sağlık hizmeti sunacak hem de sağlık alanında bölgemize değer katacak. Harran’ımızın, bölgemizin ihtiyacı olan bir yatırımdı. Kurumlarımız arasındaki diyalog gayet güzel, verimli çalışmaya imkan sunuyor. Yeni yapılacak Harran Devlet Hastanesi, Harran’ımıza hayırlı olsun” diye konuştu.

Urfa İl Sağlık Müdürlüğü ise hastane için yer teslimi yapıldığını ve önceki gün itibariyle hastane inşaatına başlandığı bilgisini verdi. Hastane yapımına ilişkin ihalede, yapım işinin 600 günde tamamlanacağı öngörülüyor.