100 yaşındaki eski Nazi kampı gardiyanı hakim karşısında

Almanya'da bir toplama kampında gardiyanlık yaptığı sırada 3 bin 518 kişinin öldürülmesine yardım etmekle suçlanan 100 yaşındaki Josef S'nin mahkemesi başlıyor.

Alman yasaları uyarınca kimliği gizlenen Josef S'nin mahkemeden bir fotoğrafı yayımlandı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nazi Almanyası döneminde binlerce kişinin öldürülmesine yardım etmekle suçlanan eski bir toplama kampı gardiyanı, 100 yaşında mahkemeye çıkarılacak. İsmi 'Josef S' olarak verilen gardiyan, Berlin yakınlarındaki Sachsenhausen toplama kampında 3 bin 518 esirin öldürülmesine yardım etmekle suçlanıyor. Sachsenhausen'de gardiyan olarak işe girdiği 1942 yılında 21 yaşında olan Josef S, Sovyet savaş esirlerinin kurşuna dizilmesi ve yüzlerce kişinin Zyklon B gazıyla öldürülmesinde işbirliği yaptığı belirtiliyor.

Berlin'in kuzeyindeki Oranienburg'da bulunan kampta, aralarında direniş savaşçıları, Yahudiler, siyasi muhalifler, eşcinseller ve savaş esirlerinin bulunduğu on binlerce kişi öldürülmüştü. 1943 yılındaysa kampa bir 'gaz odası' inşa edilmiş ve savaş sona yaklaşırken 'yürüyemeyecekleri' düşünülen 3 bin esir burada katledilmişti.

YILLARCA BRANDERBURG'DA ÇİLİNGİRLİK YAPTI

Bu suçlara yardım etmekle suçlanan ve bugün 101 yaşına yaklaşan Josef S'nin yaşından dolayı özel bir mahkemede yargılanacağı belirtiliyor. Buna göre Josef S, günde duruşmalara iki buçuk saat boyunca katılacak. Alman basını, savaştan 76 sene sona yargılanacak olan Josef S'nin arada geçen sürede Berlin'in batısındaki Brandenburg bölgesinde yıllarca çilingirlik yaptığını yazdı.

'CİNAYET SUÇU ZAMANLA SİLİNEMEZ' 

Dava, bazıları söz konusu kamptan kurtulmuş, bazıları da yakınlarını burada kaybetmiş 17 davacı tarafından yakından talip edecek. Davacılardan Christoffel Heijer, en son altı yaşında gördüğü babasının kampta vurularak öldürülen 71 Hollandalı direniş savaşçısından biri olduğunu söyleyerek, "Cinayet kader değildir; zamanla silinebilecek bir suç değildir" dedi. 

Almanya'da düşük rütbeli Nazilerin de işledikleri suçlardan yargılanma sürecine ancak son yıllarda geçildi. (DIŞ HABERLER)