‘100 yılın tanığı: Cumhuriyet’ sergisi açıldı
Çankaya Belediyesi ve Cumhuriyet Vakfı işbirliğinde Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen '100 Yılın Tanığı: Cumhuriyet' sergisi açıldı.
DUVAR - Çankaya Belediyesi ve Cumhuriyet Vakfı işbirliğinde Cumhuriyet gazetesinin 100. yılına özel olarak düzenlenen '100 Yılın Tanığı: Cumhuriyet' sergisi açıldı. Açılışa 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, CHP'nin önceki genel başkanları Murat Karayalçın ve Hikmet Çetin de katıldı.
Açılışta konuşan Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, Çankaya Belediyesi olarak etkinliğe ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu belirttiği konuşmasında şunları söyledi:
"Aydınlanmanın kalesini farklı kılan sadece 100 yıllık köklü bir tarihe sahip olması değil, adını Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün verdiği çok değerli bir basın yayın organı olması ve aynı zamanda 100 yıllık tarihi boyunca hiçbir iktidara diz çökmeden aydınlanma değerlerini savunma misyonundaki en büyük koruyucusu olan, patronu olmayan bir gazete olarak bağımsız ve özgür bir gazetecilik örneği göstermesidir. Ben tarihi boyunca katledilmeyi, sürgünleri ve işkenceleri göze alan ama asla bu çizgiden vazgeçmeyen öncelikle kaybettiğimiz değerlerimiz Uğur Mumcu'yu, Ahmet Taner Kışlalı'yı, Muammer Aksoy'u ve ismini sayamayacağımız bugüne kadar Cumhuriyet'e emek veren Yunus Nadi'den, Nadir Nadi'den İlhan Selçuk'a kadar gazetemizin yaşaması için emek veren tüm kadroları da şükranla anmak istiyorum."
'GAZETEMİZE VE CUMHURİYET DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ'
Başkan Güner, Çankaya'da Cumhuriyet'i gençlere emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mirasına sadece Cumhuriyet kavramı olarak sahip çıkılmayacağının altını çizerek, "Gazetemiz Cumhuriyeti, Cumhuriyet değeri olarak da benimseyeceğimizin sözünü huzurlarınızda vererek bundan sonra da her alanda yanınızda olacağımızı belirtmek istiyorum. Bu etkinlikte emeği geçen Cumhuriyet Vakfımızın ve Cumhuriyet Gazetemizin kıymetli emektarlarına, belediyemizdeki çalışma arkadaşlarımıza ve bugün burada bizleri yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum" diye konuştu.
'CUMHURİYET HİÇBİR ZAMAN BİR PARTİNİN GAZETESİ OLMADI'
CHP Genel Başkanı Özgür Özel de, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyet devriminin kalıcı olabilmesi, aydınlanma devriminin sürmesi, yüzyılları geçmesi ve kendi deyimiyle "ilelebet payidar kalabilmesi" için demokrasinin güvencesi olan özgür basının olması gerektiğini ve bu nedenle Cumhuriyet gazetesini önemsediğini belirtti. Özel, "Cumhuriyet gazetesi hiçbir zaman bir partinin gazetesi olmadı. Bu gazetede pek çok çağdaşlarının aksine kamu yayıncılığı ve kamunun haber alma hakkını savunmayı, kamunun üstün çıkarını korumayı ve önce hakikate sonra da kendisinin okuyanlarına karşı sorumlu olduğunu hiçbir zaman unutmadı. Gazetecilik meslek ahlakından bir gram sapmayanlar, ne darbecilerin ne işkencecilerin karşısında bir adım geri atmadılar" dedi.
Cumhuriyet gazetesinin Türkiye'nin ikinci yüzyılında umudu yeniden arttırdığını vurgulayan Özel, "Cumhuriyet gazetesinin şehitleri, zindanlara atılanları ve işkencelerle susmayanları var. Türkiye Cumhuriyeti'nin bugünlere gelmesinde son 20 yılda yaşadığı tahribatlara, ondan önce uğradığı haksızlıklara, darbelere ve tüm olumsuzluklara rağmen Cumhuriyet değerlerinin bugünlere taşınmasında ve bugün Cumhuriyet'in ikinci yüzyılında bir kez daha Cumhuriyet'in kurucu kadrolarına husumet duyanların değil, minnet duyanların ülkede söz sahibi olmasına ve umudun yeniden artmasına en çok katkısı olan kurumlardan bir tanesi Cumhuriyet gazetesidir. Kurucusundan bugüne getirenlerine bugün en yeni göreve gelmiş kişilere, tüm Cumhuriyet ailesine CHP adına yürekten minnetlerimizi, saygılarımızı ve sevgilerimizi sunuyoruz, iyi ki varsınız" sözlerini kaydetti.
COŞKUN: CUMHURİYET’İN DESTEKÇİSİ OKUYUCULARIDIR
Cumhuriyet Vakfı Başkanı Gazeteci-Yazar Alev Coşkun, Cumhuriyet gazetesinin patronu, holdingi, yan kuruluşları olmadığını, Cumhuriyet gazetesini destekleyen kendi dostları ve okuyucuları olduğunu belirttiği konuşmasında, 100 yıl önce Yunus Nadi’nin başyazısında kaleme aldıklarını konuklarla paylaştı. Coşkun, “Tam yüz yıl önce gazetenin birinci sayısında Yunus Nadi bir başmakale yazıyor ve diyor ki; 'Bu gazete bir hükümet ve parti gazetesi değildir. Bu gazete, Cumhuriyet ilkelerini savunacak, Atatürk'ün aydınlanma ilkelerini savunacaktır'. Bu başyazı tam 100 yıl hiç ödün vermeden uygulanmıştır. Cumhuriyet gazetesinin haberleri tarafsızdır, yorumlar ve yazarlar Atatürk ilkelerine ve Cumhuriyet'in temel felsefesine aykırı olmamak koşuluyla istediğini yazabilir” dedi.
SERGİ, 27 MAYIS’A KADAR DEVAM EDECEK
Küratörlüğünü Dilek Karaaziz Şener'in yaptığı ve Işık Kansu tarafından hazırlanan "100 Yılın Tanığı: Cumhuriyet sergisi" Cumhuriyet gazetesinin kuruluşundan günümüze kadar olan dönemi, gazetenin öncü rolünü, yayıncılığını ve toplumsal etkisini ön plana çıkarıyor. Cumhuriyet gazetesinin ilk yayınlarından günümüze kadar olan önemli olaylar ve haberler ile ziyaretçilerini bir arşiv tünelinden geçirmeyi amaçlayan sergi, Cumhuriyet'in yayın tarihindeki kilometre taşlarını, toplumsal- siyasal etkisini ve demokratik değerlere olan bağlılığını vurgulamak ve tekrar hatırlatmak için de büyük bir önem taşıyor. Sergi, 27 Mayıs’a kadar görülebilecek.