‘100 yıllık yalanın davası’ 10 dakika sürdü: Koronada 5G dosyası kapandı

Kocaeli’de korona virüsünün 5G teknolojisi aracılığıyla yaygınlaşmasına sebep olduğu iddiasıyla Microsoft ve Huawei'ye açılan davanın ikinci duruşması bugün görüldü. Mahkeme, davanın usulden reddine karar verdi. Davayı açan Vedat Çalık tarafından “100 yıllık yalanın aydınlatılması” olarak adlandırılan dava 10 dakika içerisinde sonuçlanmış oldu.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya

KOCAELİ- Dünya genelinde korona virüsünün bulaşmasına ve ortaya çıkışına dair çeşitli komplo teorileri devam ediyor. Bill Gates’in aşı aracılığıyla insanların vücuduna mikroçip koyacağı, aşının DNA değiştirici etkisinin olduğu ve 5G teknolojisinin korona virüsünün bulaşını hızlandırdığı yönündeki teoriler en çok paylaşılanlar arasında yer alıyor. Çeşitli sağlık kurumlarının ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) açıklamalarına rağmen teoriler alıcı bulmaya devam ediyor.

Microsoft, Huawei, 5G, pandemi, Kocaeli Adliyesi ve Abdurrahman Dilipak. Bu şirketleri, isimleri ve mekanı bundan birkaç yıl önce bir arada duysaydınız, komik ve yaratıcı bir fıkra dinleyeceğinizi düşünebilirdiniz. Günümüzde ise bu parçaları bir araya getiren Vedat Çalık isimli kişi, Türkiye’de de faaliyet gösteren Microsoft ve Huawei şirketlerine ‘Korona virüsü 5G aracılığıyla yaydıkları’ gerekçesiyle Kocaeli Tüketici Mahkemesi’nde dava açtı. Kendisinin de üyesi olduğu ‘5Gvirüsnews’ isimli internet sitesinde aşı ve maske karşıtı yazılar yayınlayan yazar Abdurrahman Dilipak ve Muammer Karabulut ise davaya müdahil olma talebinde bulundu. İnternet sitesinde aşı için ‘planlı ebeveynlik ürünü’ tanımı kullanılıyor. Teknoloji firması sahiplerinden ise ‘küresel sapkınlar’ olarak bahsediliyor. İnternet sitesinde, Microsoft ve Huawei şirketlerinin dava edilmesinin sebebi olarak, bu şirketlerin Türkiye’de ve Dünya genelinde 5G alanında yoğun çalışmalar yürütmesi gösteriliyor.

Davanın ilk duruşması, 4 Mayıs 2020 tarihinde görülmüş ve mahkeme, 5G teknolojisinin Türkiye'de kullanılıp kullanılmadığının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na sorulmasını istemişti. Korona virüsünü yaydığı iddiasıyla talep edilen, “5G ürünleri ile ilgili toplatma ile reklamlarının durdurulması” talebini ise reddederek davayı 8 Şubat tarihine ertelemişti.

HAKİM: BU SAYFALARIN HEPSİNİ OKUYACAK MISINIZ? 

Davanın 2. duruşması bugün Kocaeli 2. Tüketici Mahkemesi’nde görüldü. Küçük bir mahkeme salonunda görülen davanın ikinci duruşmasına davacı Vedat Çalık, Huawei vekili Avukat Sumru Özlem Türkoğlu ve Microsoft vekili Avukat Hüseyin Yazar katıldı. Tarafların yan yana deri koltuklarda oturduğu duruşmada, davacı Vedat Çalık, içinde 5G teknolojisinin zararlarını ve adı geçen şirketlerin neden faaliyetlerini durdurması gerektiğini anlatan yedi sayfalık bir metin okumaya başladı. Bunun üzerine davaya bakan hakim “Vedat Bey bu sayfaların hepsini okuyacak mısınız? Bunları zaten ilk duruşmada söylediniz” diyerek araya girdi. Bütün konuşmasının zapta geçilmesini isteyen Çalık’ın talebi kabul görmedi. Davanın görüldüğü salonda hararetli bir şekilde hazırladığı metni okuyan davacı Vedat Çalık hariç herkes ‘Nasıl bir davaya düştük!’ der gibi birbirine baktı. Çalık, birkaç dakika içerisinde sonuçlanan “100 yıllık yalanın aydınlatılması davası” olarak nitelendirdiği davadan memnun olmayan tek taraf olarak ayrıldı.

‘BU GİBİ KOMPLO TEORİLERİNE ANLAM VERİLEMEZ’

Davacı Vedat Çalık yaptığı savunmasında, Bilişim Teknolojileri Kurumu’ndan (BTK) gelen raporu kabul etmediğini belirterek, “Bahsi geçen 5G teknolojisinin ülkemizde kullanılıyor olması, Türk milletinin sağlığı üzerinde yan etkilere sahiptir. Teknolojinin yaşam hakkımızdan üstün tutulduğunun resmidir. Davalı firmalar, BTK ile birlikte yetkisi olmadan 5G teknolojisini test etmişlerdir. Bu nedenler BTK tarafından sunulan raporu reddediyorum. Bilim insanlarının 5G’ye karşı Birleşmiş Milletleri uyardığını hatırlatarak davanın kabulüne karar verilmesini talep ederim” dedi.

Davacı taraflardan Huawei şirketinin vekili Avukat Sumru Özlem Türkoğlu, “Bu gibi komplo teorilerine anlam verilemez. Türkiye'de henüz 5G teknolojisine karşı herhangi bir şirkete lisans yetkisi verilmemiştir. Davanın, Antalya’da açılan benzer davada olduğu gibi reddedilmesini istiyoruz” dedi. Microsoft vekili Avukat Hüseyin Yazar ise “Kendisine herhangi bir ürün veya hizmet sunulmamıştır. İlk duruşmada belirttiğimiz gibi davanın reddine karar verilmesini istiyoruz” açıklamasında bulundu. Kararını açıklayan hakim, davanın araştırılacak başka bir hususu bulunmadığını belirterek, hukuki yarar yokluğu nedeniyle davanın usulden reddine karar verdi.