12. Engelsiz Filmler Festivali, gösterim ve etkinliklerle devam ediyor

7 Haziran'da başlayan Engelsiz Filmler Festivali, gösterimlerin yanı sıra Stop Motion Animasyon Atölyesi etkinliği ve Ayla Algan anısına 'Karanlıkta Uyananlar' özel gösterimi ile sürüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 12. Engelsiz Filmler Festivali, programında yer alan "Toprağın Şarkıları" (Songs of Earth), "İmparatorluk" (The Empire), "…Kadın" (Woman of…), "32 Ses" (32 Sounds), "Bir Ailenin Kısa Hikâyesi" (Brief History of a Family), "Ölüm Yaşayanların Sorunudur" (Death is a Problem for the Living) ve Kısa Film Yarışması kapsamındaki filmlerin Paribu Cineverse ANKAmall’deki gösterimleriyle izleyicilerle buluştu. 

Ayrıca, kendilerine has üsluplarıyla sinema tarihine iz bırakan sinemacılara odaklanan 'Parmak İzi' seçkisinde yer alan, Jørgen Leth’in yönettiği "Cehennemde Bir Pazar" (A Sunday in Hell) ve "Yıldızlar ve Su Taşıyıcıları" (The Stars and The Water Carriers) filmlerinin Goethe-Institut’taki gösterimleri gerçekleşti.

FESTİVAL ETKİNLİKLERİ BAŞLADI

7 Haziran’da film gösterimlerine başlayan Engelsiz Filmler Festivali’nde bugüne kadar; 9-12 yaş aralığında olan ve kendi filmini yapmak isteyen sinema meraklılarının katıldığı Stop Motion Animasyon Atölyesi ve bu yıl kaybettiğimiz, sinemamızın önemli oyuncularından Ayla Algan anısına düzenlenen "Karanlıkta Uyananlar" filminin özel gösterimi gerçekleşti.

Festivalin her yıl düzenlediği etkinlikler arasında yer alan Stop Motion Animasyon Atölyesi, canlandırma sanatçısı ve eğitmen Deniz Öcal’ın yürütücülüğünde gerçekleşti. 9-12 yaş aralığında olan ve kendi filmini yapmak isteyen 8 yönetmen adayının katıldığı atölye, 9 Haziran Pazar günü 12:30’da Goethe-Institut’ta yapıldı. Atölyeye katılan yönetmen adayları toplamda 8 animasyon film üretti.

4 Ocak 2024'te hayatını kaybeden oyuncu Ayla Algan anısına gösterilen "Karanlıkta Uyananlar" filmi, 9 Haziran Pazar günü Mülkiyeliler Birliği bahçesinde saat 20:30’da erişilebilir olarak gösterildi. Senaryosunu Vedat Türkali’nin yazdığı, Ertem Göreç’in yönettiği ve Algan’ın sinema kariyerine başladığı ilk film olan "Karanlıkta Uyananlar"ın gösterimi öncesinde, sinema tarihi araştırmacıları Ali Karadoğan ve Emrah Özen film üzerine kısa bir sunum yaptı.

1960’lı yıllarda özellikle toplumsal konulardan bahsedilen, film yapmanın ve filmlerin seyirciyle buluşma zorluklarının konuşulduğu sunumda Ali Karadoğan; Türkiye sinema tarihinde "Karanlıkta Uyananlar" filminin, Türkiye’de işçilerin hayatlarını konu alan ilk film olduğunun altını çizerek konuşmasına başladı. Filmin kadrosuna bakıldığında dönemin yıldız oyuncularının yer almadığından bahseden Karadoğan, toplumsal konuları merkezine alan filmin, bir takım gayretler sayesinde seyirciyle buluştuğunu belirtti.

Emrah Özen ise "Karanlıkta Uyananlar" filminin yönetmeni, yapımcısı ve senaristinin üretim sürecindeki zorlu yolculuğundan bahsederek yapım aşamasında Ayla Algan ve kardeşi Beklan Algan’ın desteğinin altını çizdi.

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)