12 yılda 1 milyon 719 bin 693 denetimli serbestlik

CHP'li Ali Öztunç Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a verdiği soru önergesinde denetimli serbestlikten faydalanan hükümlü sayısını sordu.

Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a denetimli serbestlikten faydalanan hükümlü sayısını sordu. Bakan Tunç’un yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi sunan Öztunç, denetimli serbestlikle cezaevinden çıktıktan sonra suç işleyen kişi sayısını da öğrenmek istedi.

Öztunç’un Tunç’a yönelttiği sorular arasında şunlar da yer aldı:

- Cezaevlerinde 70 yaş üzeri bulunan hükümlü sayısı kaçtır?
- Son beş yılda cezaevlerinde hayatını kaybeden hükümlü sayısı kaçtır? Bu hükümlülerin ölüm nedenleri nedir?

DENETİMLİ SERBESTLİKTEN YARARLANAN KİŞİ SAYISI: 1 MİLYON 719 BİN 693

Öztunç’un önergesine verilen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç imzalı cevapta, denetimli serbestlik hükümlerinin düzenlendiği Nisan 2012’den Aralık 2023’e kadar geçen 11 yılda denetimli serbestlik müdürlüklerinde işlem gören yükümlü sayısının 1 milyon 719 bin 693 olduğu ifade edildi.

İŞLEDİĞİ İDDİA EDİLEN SUÇTAN DOLAYI DENETİMLİ SERBESTLİĞİ KALDIRILAN KİŞİ SAYISI: 6 BİN 695

Cevapta denetimli serbestlik sürecinde işlediği iddia olunan ve ceza alt sınırı bir yıl ve üstü olan suçlardan denetimli serbestliği kaldırılan yükümlü sayısının ise 6 bin 695 olduğu belirtildi.

Denetimli serbestliği, işlediği suçlardan dolayı kaldırılan yükümlüler hariç 1 milyon 712 bin 988 kişi denetimli serbestlikten faydalandı.

Öztunç’un 70 yaş üzeri hükümlüler ve cezaevindeyken hayatını kaybeden hükümlülere ilişkin sorularıysa yanıtsız kaldı.