14 bin ailenin fatura ödemesini sağlayan İlhami Işık: Artık yetişemiyorum

Siyasetçi ve yazar İlhami Işık, sosyal medya hesabından 3 yılda 14 bin ailenin faturasının ödenmesini sağladı. Işık'ın aktardığına göre ödenen 40 bin faturanın tutarı 6 milyon 140 bin lirayı buluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yoksullar, işsizler, yeni iş bulanlar ve artan zamlar karşısında ödeme gücü olmayanlar… Her gün onlarca elektrik, su ve doğalgaz faturası siyasetçi ve yazar İlhami Işık’a gönderiliyor. Işık, kendisine gönderilen faturaların ad ve soyadlarını kapatarak sosyal medya hesaplarında paylaşıyor, faturanın ödenmesine aracılık ediyor. Ödenen faturaları da aynı şekilde ‘ödendi kurban’ notuyla muhatabına bildiriyor.

‘FATURALARIN SAYISI VE MİKTARI ARTIYOR’

İlhami Işık

İlhami Işık, ödenemeyen faturaların sayısı ve miktarının son dönemde arttığına dikkat çekti. “3 yılda 14 bine yakın ailenin yaklaşık 40 bin faturasını ödedik. Her ailenin en az 3 faturası var. Her gün en az 20-30 tane fatura gönderiliyor bize. 2 yıl önce bu kadar fazla değildi. Son bir yıldır çok arttı. Faturaların hem miktarı hem de sayısı artıyor” diyen Işık, şunları söyledi:

“Eskiden gelen 50 liralık faturalar çok az gelmeye başladı. Artık daha yüksek rakamlarla faturalar geliyor. Elektrik ve doğalgaz faturaları en az 200, 300 ve 400 lira olarak geliyor ve bu devam ediyor. Son 6 ayda çok fazla artış oldu. Artık yetişemiyorum. Daha önce faturaları paylaşmakta zorluk çekmiyordum. Ama şimdi ciddi anlamda çok zorluk çekiyorum. Bunları yazıyorsun, paylaşıyorsun, geri dönüş yapıyorsun. Faturaları daha çok orta kesim ödüyor. Ödeyen iş insanları da var ama sayısı azdır. 6 milyon 140 bin liralık fatura ödendi 3 yılda. Artık not edemiyorum çünkü bütün zamanımı alıyor, yetişemiyorum. Bu beni ürkütüyor.”

‘VAHİM BİR TABLO VAR’

Son dönemde işini kaybedenlerin, çalışıp yetiştiremeyenlerin, ya da iş bulamayanların sayısında artış olduğunu belirten Işık, “Asgari ücret yetmiyor zaten. Fatura ödese kirasını ödeyemez. Fatura ödese aç kalacak. Böyle bir tercih ile karşı karşıya. Biz faturalarını öderken, o ailenin aç kalmamasına, kirasını ödemesine ve insani ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı oluyoruz. Biz bu faturalarını ödemezsek, ya kirasını ödeyemeyip ev sahibi ile problemler yaşayacak ya da açlık sorunuyla karşı karşıya kalacak. Evden çıkartılan insanlarla karşılaştık. Öyle aileler var ki, 3 aydır elektrikleri kesilmiş, utancından komşularına bile söyleyememiş. Öyle aileler var ki doğal gazı açamıyor. Engelli aileler var. Ciddi anlamda bir dramla beraber faturalar geliyor. Bazı ailelerde baba ölmüş, anne ev temizliğine gidiyor. Neye yetecek bu? Baba hamallık yapıyor. Günlük iş. Getirdiği para 50 lira. Bu neye yetecek? Diyarbakır’ın Bağlar, Kayapınar ve Yenişehir mahallelerinde faturası ödenebilen sokak kalmamış. Vahim bir tablo. Fatura bir ailenin can damarıdır. Bunu görmezden geliyorlar. Fatura para demektir. Ailenin kazandığı para bellidir. Bu para fatura ödemelerine yetmiyor" diye konuştu.

‘AİLELER 3 HAYATİ TERCİH İLE KARŞI KARŞIA’

Ailelerin hayati tercihlerle karşı karşıya kaldığının altını çizen Işık, “Ya kiralarını ödeyemeyecekler ya yiyecek almayacaklar ya da fatura ödemeyecekler. Üç hayati tercih ile karşı karşıya kalıyorlar. Bir evin susuz kaldığını düşünebiliyor musunuz? Bu korona döneminde işi olanlar da işini kaybetti. 'Bir faturadır ödenmese ne olur' değil. Günü geçince elektrik kesiliyor. Durum çok daha kötüye gidiyor çünkü faturaların tutarları da arttı. Böyle olunca ödeyemez. Hayat koşulları o kadar zorlaştı ki, 3 faturasından bir tanesini ödeyebilen artık onu da ödeyemez oldu. Her şeye yüzde 100, 200, 300 zamlar geldi. Bin lira olan kira 2 bin lira oldu. Eskiden bir eve gelen 3 faturadan birini bana gönderiyorlardı. Şimdi kalan ikisini ödeme şansı da yok. Bu kadar hayati sorunla karşı karşıyayız. Bir toplumun aç kalmama adına yaşama kalitesi elden gidiyor. Eğer faturasını öderse aç kalacak. Böyle bir sorunla karşı karşıyayız. Bundan daha vahim bir şey var mı? Yok” dedi.