14. IBAKTECH Fuarı tamamlandı

Alanında dünyanın ikinci, Avrasya'nın ise en büyük fuarı olan IBAKTECH, 24-27 Nisan tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlendi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Unlu mamul endüstrisi, çikolata-dondurma-tatlı üreticileri ve HORECA sektörü profesyonellerini bir araya getiren IBAKTECH Fuarı, 24 Nisan'da 14. kez kapılarını açtı.

Fuara katılan Avrupa Fırıncılık, Şekerleme ve Pastacılık Sektörlerine Yönelik Malzeme Üreticileri ve Tedarikçileri Federasyonu (FEDIMA) Başkanı Thomas Lesaffre, Türkiye’nin FEDIMA üye ülkeleri arasında pazar payı olarak çok büyüdüğünü ve ikinci sıraya yükseldiğini açıkladı.

Fuarın açılışında FEDIMA Başkanı Lesaffre, Uluslararası Fırıncılar ve Şekerlemeciler Birliği Başkanı Dominique Anract, Gıda Bileşenleri ve Geliştiricileri Sanayicileri Derneği (GIDABİL) Başkanı Dr. Mehmet Çetin Duruk, Messe Stuttgart Başkanı Stefan Lohnert, Bernhard Müller, Bernd Authenrieth ve Messe Stuttgart Türkiye Genel Müdürü Ufuk Altıntop ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı yer aldı.

500'ÜN ÜZERİNDE MARKA FUARA KATILIYOR

Açılışta konuşan Altıntop, fuarın 30 bin metrekarelik alanda gerçekleştiğini ifade etti. Fuarın birçok ülkeden 300'ün üzerinde katılımcıya ve 500'ün üzerinde markaya ev sahipliği yaptığını söyleyen Altıntop, şu ifadeleri kullandı:  “IBAKTECH, Türkiye, İtalya, Fransa, Almanya, Slovenya, Bulgaristan, Azerbaycan, Çin, İran, Lübnan ve Ukrayna gibi ülkelerden 300'ün üzerinde katılımcıya ve 500'ün üzerinde markaya ev sahipliği yapıyor. Önceki yıllarda Avrupa, Afrika, Türki Cumhuriyetler ve Orta Doğu bölgelerinden gelen 80 binden fazla profesyonel ziyaretçiyi ağırlayan IBAKTECH, katılımcılarına yeni pazarlara ulaşma fırsatları sunarken, sektör profesyonellerinin yatırım kararlarında önemli bir rol oynamaya devam edecek.

'FEDIMA'YA ALMANYA VE TÜRKİYE'DEKİ ÜYE FİRMALARIN TOPLAM CİROSU 6,7 MİLYAR EURO'

Avrupa'daki ekonomik durumu açıklayarak sözlerine başlayan Lesaffre ise şöyle konuştu:

"Avrupa’da çok güçlü bir büyüme görüyoruz. Özellikle son 2 yılda, özellikle COVID sonrasında üyelerimizin gelirlerinde yüzde 30’luk bir artış var. İstihdam açısından da yüzde 9’luk artış söz konusu. FEDIMA’ya Avrupa ve Türkiye’deki üye firmaların toplam cirosu 6,7 milyar euro. Aynı zamanda yine üyelerimizin yapmış olduğu ihracata bakacak olursak, Avrupa’dan yapılan ihracatta 2022 - 2023 yılları arasında yüzde 20’lik bir artış yaşandı."

'KALİFİYE ÇALIŞAN BULMAKTA ZORLANIYORUZ'

Olumlu gelişmelerin yanında olumsuz gelişmelerin de olduğunun altını çizen Lesaffre, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Genel durumla ilgili baktığımızda pozitif gelişmeler var ama zorluklar da söz konusu. Kalifiye çalışan bulmakta zorlanıyoruz. Hammadde fiyatlarındaki artışlar da zorlayıcı etki yaratıyor. Haziran 2022’den bu yana fiyatlarda yüzde 8-14’lük bir artış söz konusu. Bu da yaşanan genel enflasyon artışından kaynaklanıyor. Tedarik zinciri ile ilgili yaşanan zorluklar da mevcut. Lojistik sektöründe dünyanın genelinde sıkıntı mevcut ve hammadde bulunması çok zor."

'AMACIMIZ TÜRKİYE'DE YENİ İŞ BİRLİKLERİ OLUŞTURMAK'

Türkiye'nin FEDIMA bünyesinde yer alan tüm GIDABİL üyeleri de dahil olmak üzere pazar payı olarak Almanya'nın ardından 2. sırada yer aldığını söyleyen Lesaffre, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

"Biz FEDIMA olarak her yıl genel kurulumuzu başka bir ülkede yapıyoruz. Bu yıl eylül ayında Türkiye’de yapacağız. Amacımız Türkiye’de pazarın daha çok içine girip yeni iş birlikleri oluşturmak. Bu kapsamda IBAKTECH çok başarılı bir fuar, çok farklı milliyetten insanları bir araya getiriyor. Pazardaki gelişmelerle ilgili ziyaretçiler IBAKTECH’te ilham alıyor. Türkiyeli üreticiler dünyanın başka yerlerinde de üretim yapmalı. Buradaki bir sade ekmeğe bile diğer ülkelerde talep artışı gözlemliyoruz. Ayrıca Türkiyeli üreticiler dünyanın farklı bölgelerindeki ürünleri de Türkiye’ye getirip tüketicilere sunabilirler. Bunu dikkate alarak stratejiler yapılmasında fayda var.”