15 dizide, 35 karakter incelendi: 'Alamancılar' ötekileştirildi

Yaşar Üniversitesi doktora öğrencisi Cenk Çakar, 30 yılda çekilen 15 dizi içinden 35 karakteri inceledi. Gurbetçilerin dizilerde 'Alamancı' ve 'gavur' gibi ifadelerle ötekileştirildiği vurgulandı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yaşar Üniversitesi doktora öğrencisi Cenk Çakar, dizi sektörünün gelişmesine rağmen gurbetçilerin bu dizilerde dikkate değer oranda temsil edilmediğini, 'Alamancı' gibi ifadelerle anılan gurbetçilerin dizilerde de ötekileştirildiğini vurguladı.
İHA'ya konuşan Çakar, araştırmasına göre  Almanya'daki Türklerin 60-70 yıl boyunca her zaman iki kültür arasında kalmış iki tarafa da ait olmayan bireyler olarak biraz da yadırganarak temsil edildiğini söyledi.

Çakar, "Türkçeyi de güzel konuşamıyor, Almancayı da. Hiçbir yere ait değil gibi algılanıyordu. Diziler, ilk jenerasyonu görgüsüz olarak resmediyordu. Sonraki jenerasyonu da karikatürleştiriyor ve komedi unsurları katıyor. Oysa göçmenlik sadece Türklere özel bir durum değil, dünyanın pek çok ülkesinde göçmen gruplar var. "

'KADIN KARAKTERLER BASKILANDI'


Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ürün Yıldıran Önk'ün tez danışmanlığını yaptığı araştırmada, TV dizilerindeki kadın karakterlerin temsillerini de ele aldıklarını anlatan Çakar, şunları söyledi:
"Kadınların çoğunlukla istedikleri hayatı yaşayamadıklarını gördük. Kadının cinselliği toplum kaygısı olarak görüldüğü için ergenlik çağına gelen kızların Türkiye'ye gönderilmesi ya da oradaki Almanlarla flört etmelerinin istenmemesi bir diğer ifade ile nerede yaşayacakları, kimle evlenecekleri gibi hayatlarının aileleri tarafından kurgulandığını görüyoruz. Bastırılmış bir Türk kadını portresi var. Menekşe ile Halil dizisinden örnekleyecek olursak, kız Berlin'de gezemiyor, iş yerine ailesi götürüyor, Türkiye'den birisine başlık parası karşılığında evlendirilmeye zorlanıyor, Menekşe istemeyince de töre cinayeti ile karşı karşıya kalıyor."

 

(İHA)

Etiketler Almanya gurbetçi dizi