15. Karaburun Bilim Kongresi başladı: Kapitalizmin salgınları ve bitmeyen kavga

15'inci Karaburun Bilim Kongresi “Kapitalizmin Salgınları ve Bitmeyen Kavga” başlığı ile bugün başladı. Oturumlar 1-4 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Her yıl düzenlenen Karaburun Bilim Kongresi'nin 15'incisi “Kapitalizmin Salgınları ve Bitmeyen Kavga” başlığı ile bugün başladı. 1-4 Eylül tarihleri arasında Tarihi Havagazı Fabrikası’nda devam edecek olan 15'inci Karaburun Bilim Kongresi'nde kullanılacak salonun 270 kişi kapasiteli olduğu ancak Covid-19 tedbirleri nedeniyle katılımın 120 kişi ile sınırlı tutulacağı öğrenildi. Ayrıca katılanların HES koduyla kongreye girilebileceği belirtildi.

İBB BAŞKANI TUNÇ SOYER DE AÇILIŞA KATILDI

Kongrenin açılış gününde çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de katıldı. Kongrede açılış konuşmasını yapan Karaburun Bilim Kongresi Düzenleme Kurulu adına Özcan Gülhan, geçen yıl Covid-19 pandemisinin ortaya çıkardığı koşullar nedeniyle kongrenin yapılamadığını söyledi.

Bu yıl ise depremde hasar gören belediye binasını kullanamamaları, alternatif mekanların kongre yapmaya uygun olmaması ve konaklama, yeme-içme gibi temel ihtiyaçların fiyatlarının çok yükselmiş olması nedeniyle kongreyi İzmir’de gerçekleştirme kararı aldıklarını söyleyen Gülhan, İBB Başkanı Tunç Soyer ve emeği geçen kurumlara teşekkür etti.

İBB BAŞKANI SOYER: ORTAK AKIL VE VİCDANLA BELİRLEMEKTEN BAŞKA ÇAREMİZ YOK

Kongrede konuşan İBB Başkanı Tunç Soyer, Dünya Barış Günü dolayısıyla "Yurtta sulh cihanda sulh" diyen Mustafa Kemal Atatürk'ü andı. İzmir'de uyguladıkları kriz belediyeciliği uygulamasına değinen Soyer, “Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşıyan bu uygulamayla tüm önceliklerimizi bir süreliğine değiştirerek odağımıza pandemi ile mücadeleyi koyduk. Tam da bu sayede dayanışmayı yücelttik ve İzmir depreminde bir aydın kısa sürede tek bir vatandaşımızın dahi çadırda kalmamasını sağladık” ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki yıllarda bu ve buna benzer krizlerin daha fazla yaşanacağını ifade eden Soyer, dünyanın adeta çığlık attığını söyledi. İklim krizinin bir insanlık krizi olduğunu söyleyen Soyer, içinde bulunduğumuz düzenin böyle devam edemeyeceğini ifade etti. Soyer, “Yaşamı dönüştürmenin bugün tam zamanı. Bunun yol haritasını da burada, Karaburun Bilim Kongresi'nde olduğu gibi ortak akıl ve vicdanla belirlemekten başka şansımız yok. Yaşadığımız bu büyük kriz karşısında tarihi bir sorumlulukla karşıyayız. Bu sorumluluğu yerine getirirken tercihimizi güçten mi yoksa doğadan mı yana kullanacağız? bunun cevabını elbette tarih yazacak” dedi.

'KATLİAMLAR, IRKÇI SALDIRILAR, HAK GASPLARIYLA DOLU BİR YIL'

Son 2 yılda salgın, yangın, sel, kriz gibi üst üste gelen çok sayıda sorunun, var olanların üzerine yığıldığını belirten Gülhan, 2021’in katliamlar, ırkçı saldırılar, hukuksuzluklar, ve hak gasplarıyla dolu bir yıl olduğunu ve olmaya devam ettiğini söyledi. Tüm olumsuz tablonun yanında Türkiye’nin dört bir yanında direnişlerin de sürdüğünü belirten Gülhan, “Belkarper, Baldur, İmbat Maden, PTT, Cargill ve daha bir çok yerde işçiler direniyor. Kadınlar tüm baskılara rağmen mücadelelerini sürdüyor, üniversiteli gençler Boğaziçi Üniversitesindeki arkadaşlarına uygulanan hukuksuz müdahaleye sessiz kalmıyor” dedi.

‘YALNIZCA DÜŞÜNMEK DEĞİL, DEĞİŞTİRMEK VE DÖNÜŞTÜRMEK İÇİN...'

Bu yıl Karaburun Bilim Kongresi'nde “Kapitalizm’in Salgınları ve Bitmeyen Kavga” başlığı altında yalnızca düşünmek değil, değiştirmek ve dönüştürmek için tartışacaklarını belirten Gülhan, “Pandemi, faşizm, yerel yönetimler, politik müzik, akademi, ekoloji, feminizm, sokağın bilgisi, muhafazakarlık ve otoriterleşme, işçi sınıfı, Marksizmin güncelliği, hapishanelerdeki hak ihlalleri, Türkiye siyasetinin durumu, ve mülksüzler kongredeki tartışma konularımız olacak. 15. Karaburun Bilim Kongresi’ne geldiğiniz ve kongre boyunca olacak katkılarınız için hepinize teşekkür ediyor, iyi kongreler diliyoruz" dedi.

Kongrenin oturum başlıkları arasında ise şu konular yer alıyor:

Pandeminin Krizi-Kapitalizmin Krizi, Kapitalizmin Kara Vebası: Faşizm, Pandemi, Afetler ve Yerel Yönetimler, Akademinin Krizi ve Olanakları, Devlet, Muhafazakarlık ve Artan Otoriterleşme, Kapitalizmin Salgınları ve İşçi Sınıfı... 

Dört gün sürecek kongrenin programına bu adresten ulaşılabilir. 

(DUVAR)