15. Karaburun Bilim Kongresi: 'Kapitalizm Salgınları ve Bitmeyen Kavga'

1-3 Eylül tarihleri arasında yapılması planlanan 15. Karaburun Bilim Kongresi için bir çağrı metni yayınlandı. Metinde, hiçbir salgının toplumsallıktan bağımsız düşünülemeyeceği belirtildi. 

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'de 1-3 Eylül tarihleri arasında yapılması planlanan 15'inci Karaburun Bilim Kongresi için çağrı metni yayınlandı. Karaburun Bilim Kongresi resmi web sitesinde yayınlanan bildiride, 2020 yılında gerçekleşmesi planlanan kongre için “Mülksüzler ve Bitmeyen Kavga” başlığıyla çağrı yapıldığı hatırlatılarak, çağrı metninin ilk saptamasının “tarihin mülksüzlerin tarihi, mülksüzlerin bitmeyen kavgasının tarihi" olduğu belirtildi.

'HİÇBİR SALGIN TOPLUMSALLIKTAN BAĞIMSIZ DÜŞÜNÜLEMEZ'

2020 yılının insanlık ve kapitalizmin tarihinde özel bir yere sahip olduğu, Covid-19 pandemisinin sürdüğü ifade edilen metinde, hiçbir salgının toplumsallıktan bağımsız düşünülemeyeceği kaydedildi. Bildiride, "Salgınlar çoğu zaman iktidarlar açısından ayrımcı ve suçlayıcı bir tavırla uzaklardan gelen “doğal felaketler” olarak görülmüştür. David Harvey’in salgın için yaptığı saptama doğrudur: “Konu salgınlar olduğunda doğal felaket diye bir şey yoktur…” Bugün yaşamakta olduğumuz pandemi de an itibariyle hem kapitalizmin krizinin hem de küresel düzeyde yarattığı ekolojik yıkımların aynı zaman diliminde buluşmuş olmasının ürünüdür" ifadelerine yer verildi.

'PANDEMİ NEDENİYLE ÖLENLERİN YOKSUL EMEKÇİLER OLMASI RASTLANTI DEĞİL'

Pandemi nedeniyle ölenlerin büyük çoğunluğunun yoksul emekçiler olmasının rastlantı olmadığına dikkat çekilen çağrı metninde, Covid-19’un etkeni olan virüsün bulaşma yolları da dahil olmak üzere, hemen bütün özelliğinin bilimsel olarak ortaya konmasının ardından sermaye ve hükümetler tarafından pandemiye sınıfsal bir karakter kazandırıldığı ifade edildi. Sermaye ve hükümetlerin kendilerini hem etkene hem de pandeminin her türden sonuçlarına karşı korurken, mülksüzleri hastalığa ve hastalığın bütün olumsuz sonuçlarına karşı korunmasız bıraktıkları belirtilen metinde, pandeminin, kapitalizmin emekçi sınıflar için gerçek sonucu olan yoksullaşma ve mülksüzleşme dinamiklerini tüm çıplaklığıyla ortaya koyduğu aktarıldı. 

Metinde şu ifadelere yer verildi:

"Kapitalizmin uygarlık krizi tüm çıplaklığıyla gözlerimizin önündedir. Küresel sermayenin salgına karşı yanıtı, az sayıda ilaç şirketinin “vampir susuzluğu”na terk edilmiştir. Pandeminin temel nedeni olan sermaye, pandeminin yarattığı tahribatı da kendisi için bir kâr arayışına dönüştürmüştür. Az sayıda küresel şirket tarafından kontrol edilen aşı üretimi ve dağıtımı, kapitalist mülkiyet haklarının devletler ve insanlar arasındaki ayrımcı doğasını açıkça ortaya koymaktadır."

'KAPİTALİZMİN SALGINLARI VE BİTMEYEN KAVGA' TEMASIYLA GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Tüm bu nedenlerle 15'inci Karaburun Bilim Kongresi’ni 1-3 Eylül tarihlerinde “Kapitalizmin Salgınları ve Bitmeyen Kavga” temasıyla gerçekleştirmeyi önerdikleri de belirtilen metinde, "Kongre, yaşadığımız pandeminin yarattığı toplumsal tahribatı kapitalizmin yıkıcı doğasıyla ilişkilendirerek ele almayı hedefliyor. Elbette salgın, bir an ya da durak değildir; yaşadığımız kapitalist toplumsallığın doğa ve insan ilişkileri içinde yarattığı sürekliliğin, tüm sorunların bir dışavurumudur. Kapitalizmle mücadele etmeden Covid-19 pandemisiyle mücadele etmek, yeni pandemilerin ortaya çıkmasını engellemek mümkün değildir. 21. yüzyıl’ın daha başında birbiri ardınca gelen salgınlar, bu tespitimizin doğruluğuna delalet ediyor. O yüzden, bugünün salgını bizim açımızdan kapitalizmle mücadele tarihinin bir parçası niteliğindedir" denildi.
Karaburun Bilim Kongresi'nin dinleyicileri bir kez daha birlikte düşünmeye ve dönüştürmeye çağırdığı vurgulanan çağrı metninde son olarak şu ifadelere yer verildi:

"Elbette pandeminin birlikte olma pratiklerimiz üzerine yarattığı sınırlamaların bilincindeyiz. Karaburun düşün sofrasının pandeminin yarattığı sağlık koşullarını dikkate alarak düzenlemesi birinci önceliğimiz olacaktır. Bu amaçla, Bedreddin’in, Börklüce Mustafa’nın, Torlak Kemal’in mekânı Karaburun’da toplantı ortamları mümkün olduğunca gökyüzü cennetinin olanaklarıyla düzenlenmeye çalışılacaktır. O zaman gelin, Karaburun Bilim Kongresi’nde mücadelemizi örmenin, itinayla besleyip büyütmenin yol ve yordamlarını birlikte arayalım, arayışımız ışıltılar olsun, yolumuzu açsın, güçlenelim, beraberce çağlayalım."

15'inci Karaburun Bilim Kongresi çağrı metnine ve kongre planlamasına buradan ulaşılabilir.