15 Mayıs Kürt Dil Bayramı etkinlikleri başladı
Kürt Dil Platformu ile Dil ve Kültür Ağı, ‘15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’ programını açıkladı. Diyarbakır Barosu’ndaki Tahir Elçi Konferans Salonu'nda bir açıklama yapıldı.
DUVAR - Kürt Dil Platformu ile Dil ve Kültür Ağı, ‘15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’ programını açıkladı. Diyarbakır Barosu’ndaki Tahir Elçi Konferans Salonu'nda düzenlenen basın toplantısına, Kürt Dil Platformu bileşenleri olan Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Demokratik Partisi-Türkiye (KDP-T), Kürdistan Komünist Partisi (KKP) İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Demokrat Partisi (PDK- Bakur), Dil ve Kültür Ağı içerisinde yer alan Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER) ve Kürt Dil Enstitüsü katıldı.
Kürt Dil Bayramı'nın yaklaşması nedeniyle Kürt diline dikkat çekmek amacıyla düzenlenen basın toplantısında Kürt dili konusunda duyarlılık çağrısında bulunuldu.
15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte Kürt dil hareketleri ve oluşumları Kürt diline yönelik etkinlikler başlattı. Bu kapsamda Diyarbakır'da Dilbilimci Dr. Mehemed Malmîsanij'in katılımıyla seminer etkinliği düzenlendi.
Dr. Malmîsanij özellikle Kirdkî-Zazakî lehçesinin sorunlarına dikkat çekti ve Kirdkî-Zazakî'nin ciddi tehlike altında olduğu konusunda uyarıda bulundu. Vate Grubu üyesi Mahmud Neşit de yaptığı açıklamada Kirdkî-Zazakî ye yönelik tehlikenin nedeninin asimilasyon sisteminden kaynaklandığına dikkat çekti.
Kürt Dil Platformu ile Dil ve Kültür Ağı, 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı ile ilgili ortak bir bildiri paylaştı.
Kürt Dil Platformu sözcüsü Şerefxan Cizîrî yaptığı açıklamada Kürt dili etkinlikleriyle ulusal farkındalığı artırmak istediklerini söyledi. Cizîrî sözlerine şöyle devam etti: "Kürt Dil Bayramı etkinlikleriyle Kürtleri bir araya getirmek ve Kürt dili konusunda ulusal farkındalık yaratmak istiyoruz ve Kürtlerin kendi dillerini talep etmelerini istiyoruz. Kürt dilinin bir partinin dili olmadığını, bir örgütün dili olmadığını göstermek istiyoruz. Kürt dili tamamen Kürtçedir."
Kürt Dili Platformu ve Kürt Kültürü Dili Ağı'nın ortak açıklaması ardından katılımcılar şarkılar söyledi ve halaylar çekti. Bu yıl Kürt Dili etkinliklerinin temel talebi Kürtçenin statü kazanması ve Kürtçenin eğitimi dili olması olacak.
Şerefhan Ciziri’nin ardından MED-DER Şube Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan da etkinlik programını açıkladı.
8-16 Mayıs arasında gerçekleştirilecek olan etkinlik programı şöyle:
9 Mayıs: Kürt Dil ve Kültür ağı ile Kürt Dil Platformu öncülüğünde Kent Meydanı'nda Kürtçe dil kürsüsü kurulacak. (16.30 -19.00)
10 Mayıs: Bismil'in Seyrantepe Mahallesi'nde Çocuklar için atölye (15.00)
11 Mayıs: Seyrantepe Mahallesi Musa Anter Parkı'nda Kırmançki Dil Atölyesi (16.30)
Kadın Dil ve Kültür tarafından "Ciranê Min Totoro" filmi Newroz Parkı'nda gösterimi (19.00)
12 Mayıs: Hinek Henek oyunu Amed Şehir Tiyatosu'nda gösterilecek (20.00)
13 Mayıs: Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yapılacak (12.30)
Rojava Parkı'nda Dengbej Divanı oluşturulacak (20.00)
14 Mayıs: Kültür öncülüğünde Newroz'da yasaklanan ulusal kıyafetlere ilişkin Amed Şehir Tiyatrosu önünde açıklama yapılacak (14.00)
15 Mayıs: Diyarbakır Barosu'nda Dil ve Hukuk paneli düzenlenecek (12.00-15.00)
Bayramoğlu'nda yürüyüş düzenlenecek (16.00)
Zarok MA'da çocuk divanı kurulacak (18.00)
16 Mayıs: Demirok Düğün Salonu'nda şölen düzenlenecek (19.30-23.00)"