15 Temmuz sonrası TMSF'nin kayyım olarak atandığı şirketlere ne oldu?

Ekonomim yazarı Vahap Munyar, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra TMSF'ye devredilen şirketlerin akıbetini araştırdı. 1371 şirketin 643'ünün iade edildiği bilgisine ulaştı.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- 15 Temmuz darbe girişiminden sonra TMSF'nin kayyım olarak atandığı şirketlerden 643'ünün iade edildiği, 34 şirketin de tasfiye edildiği bildirildi. Ekonomim yazarı Vahap Munyar, 15 Temmuz sonrası Fon'a devredilen şirketlerle ilgili şu bilgileri aktardı: 

"(TMSF'den gelen) bilgi notunda öncelikle 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında devredilen şirketlerin sayısı anımsatıldı:

- 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında FETÖ/PDY’ye yönelik olarak yürütülen soruşturmalar kapsamında 1371 şirketin ’kayyımlık’ görevi Fon’a devredilmiştir.

Mevcut şirket sayısı üzerinde duruldu:

- Hali hazırda Fon, Türkiye’nin 32 ilinden toplam 994 şirkette kayyım olarak görev yapıyor. Ayrıca Fon, 82 şirkete ’pay kayyımı’, 93 gerçek kişinin de mal varlıklarına kayyım olarak atanmış bulunuyor.

Bilgi notundaki şu veri dikkatimi çekti:

- Fon’un ’hakimlik’ ve mahkeme kararlarıyla kayyım olarak atandığı şirketlerden bugüne kadar 643 şirketin kayyımlık kararı yine mahkemeler/hakimlerce tamamen kaldırıldı.

Bu bölümü okuyunca eski sahiplerine dönen şirketlerden örnek isimler rica ettim, ek bilgi notu olarak geldi:

- Eski sahiplerine iade edilen şirketler arasında Adana’da Karteks Tekstil, Nazilli’de Uğur Soğutma, Gaziantep’te Hasırcı Tekstil, Işık Ahşap, İstanbul’da Fi Yapı İnşaat, Muğla’da Çobanlar Mermer, Samsun’da Tozlu Tekstil yer alıyor.

Tasfiye sürecindeki şirketlerle ilgili şu bilgiler verildi:

- Fon’un kayyım olarak görevlendirildiği 97 şirketin tasfiye ve sicilden terkine ilişkin hazırlık işlemleri ile bilançonun hazırlanması işlemlerinin başlatılmasına karar verilmiş, 34 şirketin tasfiye işlemleri tamamlanarak ticaret sicilinden terkin edilmiştir.

Şu noktanın altı çizildi:

- Tasfiye işlemleri tamamlanan 34 şirket, halen Fon’un kayyımlığında bulunan 694 şirket arasında yer almıyor.

694 şirketin aktifleri, öz kaynakları ve ciroları ile ilgili şu bilgiler aktarıldı:

- Kayyım olarak görevlendirildiğimiz 694 şirketin kurumumuza devir itibariyle aktif büyüklükleri 39.5 milyar lira iken 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle yüzde 271 büyüyerek 146.5 milyar liraya ulaştı.

- Öz kaynak toplamı ise yüzde 262 büyüyerek 17.5 milyar liradan 63 milyar liraya çıktı.

- Söz konusu 694 şirketin cirosu 31 Aralık 2023 itibariyle 123.3 milyar lirayı, kârı ise 10.09 milyar lirayı buldu.

- Halen yönetimimiz altındaki bu şirketlerde 26 bin 914 kişi istihdam ediliyor.

Kayyımlık görevi nedeniyle yönetimi devralınan şirketlerin özel uçaklarının durumunu merak ettim, şu bilgi iletildi:

- Kurumumuzun kayyım olarak görevlendirildiği Koza Grubu’na ait 2 uçak ve Erciyes Anadolu Grubu’na (eski Boydak-İstikbal-Bellona grubu) ait 1 uçak satılmıştır.

‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ vesilesiyle TMSF’den aldığım bilgiler arasında en çok dikkatimi çeken, 643 şirketin eski sahiplerine dönmesi oldu.

Hain darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz 2016’dan sonra TMSF’nin kayyımlığına geçen 1371 şirketin 643’ünün eski sahiplerine iade edilmesi, mahkeme süreçlerinin etkisini ortaya koyuyor…"

(EKONOMİ SERVİSİ)