150 köpek toplandı: Yıldız Teknik Üniversitesi'nde neler oluyor?
Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde toplanan köpekler aylardır geri bırakılmıyor. Hayvanseverler köpekler hakkında bilgi alamazken bir işçi besleme yaptığı için işten atıldığını söyledi.
DUVAR - Yıldız Teknik Üniversitesi ve YTÜ Yıldız Teknopark’ı içinde barından Davutpaşa Kampüsü’nde ağustos ayından bu yana köpekler toplanıyor.
En son toplama, 17 Aralık’ta gerçekleşti. Ağustos ayında başlayan toplama öncesi kampüste bakımlarıyla ilgilendikleri 200 civarı köpek olduğunu söyleyen Yıldız Teknik Üniversitesi HAYHAK (Hayvan Hakları) Kulübü’nde Mustafa Akbaş, son toplama sonrası 60 kadar köpeğin kampüs alanında kaldığını ifade ediyor.
Kampüs içinde köpekler için bir barınak inşa edildi. Köpekler de inşa edilen bu barınakta tutuluyor. Ancak 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince sokakta yaşayan hayvanların kısırlaştırılması, aşılanması, rehabilite edilmesi ve kayıt altına alındıktan sonra alındıkları ortama bırakılması gerekiyor.
Akbaş da kampüste köpeklere yönelik uygulamanın yasayla bağdaşmadığını savunarak toplanan hayvanların, aşılanıp, kısırlaştırılıp alındıkları yere geri bırakılmasını talep ettiklerini belirtiyor.
‘REKTÖRLÜK VE TEKNOPARK TOPU BİRBİRİNE ATIYOR’
Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, 2020 yılından bu yana bu görevi yürütüyor. Yılmaz aynı zamanda YTÜ Yıldız Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı pozisyonunda.
19 Temmuz 2023 yılında YTÜ Üniversite Yönetim Kurulu imzasıyla bir bildiri yayınlandı. Bildiride yönetimin, kampüste 3 yıldır öğrencilerin eğitime ‘güvenle’ devam edebilmeleri ‘köpek dostlarıyla’ ilgili tüm taraflarla yoğun mesai içinde olduklarını belirtildi.
Köpeklerin kampüs alanı içinde yaşamaları için yaşam alanı oluşturma çabalarından bahsedildi. Bildirinin, 5199 sayılı kanun ve ilgili mevzuata uygun olarak hazırlandığı, üniversite yönetim kurulu kararıyla tüm YTÜ kampüslerinde ve Teknopark bölgelerinde (Teknopark yönetimi ile iş birliği içinde) uygulamaya alındığı ifade edildi.
Ancak Akbaş, tüm bu bilgilere rağmen köpeklerle ilgili muhatap sorunu yaşadıklarını dile getiriyor. Akbaş, “Köpeklerle ilgili sağlıklı bilgi alamıyoruz. Barınak diye inşa edilen yere gidip köpekleri kontrol etmemize izin vermiyorlar. Köpeklerin gerekli tedaviler sonrası alındıkları yere bırakılmalarını istiyoruz. Üniversite yönetimi, köpeklerin toplanmasında sorumluluğu olmadığını belirterek topu Teknopark yönetimine atıyor. Oraya gittiğimizde de bizi üniversite yönetimine yönlendiriyorlar” diyor.
Akbaş ayrıca ilk birkaç toplamada alınan yaklaşık 50 köpeğin hali hazırda kısır ve küpeli olduğunu vurgulayarak, üniversite yönetiminin niyetinin soru işareti barındırdığını söylüyor.
‘BESLEME YAPTIĞI İÇİN İŞTEN ATILAN OLDU’
Akbaş’a köpeklerin toplanmasıyla ilgili hangi gerekçenin sunulduğunu soruyoruz. Akbaş, cevap olarak öğrenci şikayetleri olduğunu söylüyor. Akbaş’a göre köpeklerle ilgili saldırgan oldukları yönünde şikayetler çok gerçeği yansıtmıyor: “Evet, yaralanma oldu ama köpek saldırısından değil. Bir öğrenci köpeklerin havlamalarından korkup yere düştü başını çarptı ve yaralandı. Güvenlik kamera kayıtlarını da gördük. Köpeklerin bir saldırısı gözükmüyor. Başka bir vakada da bisikletli bir öğrenci benzer şekilde panik yapıp bisikletten düştü. O öğrenci de köpeklerin saldırmadığını, havlamaları nedeniyle panik yapıp düştüğünü söyledi. Buna rağmen suçlu köpeklermiş gibi toplamaya başladılar.”
Akbaş, aylardır bu mevzu ile uğraşmalarına rağmen gündem olmamasıyla ilgili de şunları söylüyor: “Bizi oyalıyorlar. Bir yandan da toplatılmalara karşı çıkanları işten ya da okuldan atmakla tehdit ediyorlar. Bir hocamıza bununla ilgili soruşturma açıldı. Bir teknopark çalışanı işten çıkarıldı. Toplamalar sırasında köpeklerin kaçmasına yardım ettiği için bir güvenlik görevlisi işten atıldı. Ben artık susmak istemiyorum.”
‘KÖPEKLERE BAKTIĞIM İÇİN SALDIRIYA UĞRADIM’
Akbaş’ın köpeklerle ilgilendiği için işten çıkartıldığını belirttiği kişi, Teknopark güvenlik görevlisi Eyüp Sopa. Yaklaşık 4,5 yıldır Teknopark’ta çalışan Sopa, Ekim sonunda bu sebeple işten atıldığını savunuyor. Bu sebeple baskı gördüğünü ve sonunda işsiz kaldığını anlatan Sopa, yaşananlarla ilgili şu bilgileri veriyor: “27 Ağustos 2023 tarihinde görev yerim olan Teknopark alanına gittim. O gün 15.00-23.00 vardiyasında çalışıyordum. 4,5 yıldır oradaki köpekleri besliyorum. Yine vardiyam öncesi gidip besleme yaptım. Saat 13.00 civarı üniversite kütüphanesi önünde besleme yaparken köpekleri toplamak için birilerinin alanda olduğunu öğrendim. Hiçbir şeyden habersiz yemek yiyen, uyuyan hayvanlara uyuşturucu iğne doğrultulduğunu gördüm. Bunun üzerine uyuyan hayvanları uyandırdım. Akabinde ‘kampüs güvenlik koordinatörü’ olduğunu sonradan öğrendiğim biri kolumdan tutarak bana saldırdı. Bu olaydan sonra şirket bana köpekleri beslememem gerektiğini, bu yüzden istenmediğimi söyledi. Bana ‘ya işten çıkarsın ya da belirttiğimiz projeye geçersin’ denildi. İkisini de kabul etmedim. Bir ay boyunca konuyla ilgili baskı gördüm.”
‘BASKIYA DAYANAMADIĞIM İÇİN İŞ ÇIKIŞ BELGELERİNİ İMZALADIM’
Sopa, şirkete ve yönetime karşı hukuksal hakkını kullanmak için avukat aradığını ancak avukat masraflarını karşılayamadığı için birini tutamadığını ifade ediyor. Böyle bir maddi gücü olmadığı ve gördüğü baskıya dayanamadığı için 2 Ekim tarihinde işten çıkış belgelerini imzaladığını belirtiyor. Bu olay nedeniyle işsiz kaldığını ve hala iş bulamadığı için mağdur durumda olduğunu kaydeden Sopa, beslemesini yaptığı köpeklerin akıbetiyle ilgili bilgi alamadığı için de oldukça üzgün olduğunu sözlerine ekliyor.
Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü'nü aradık ancak kimseye ulaşamadık.