17 basın kuruluşundan gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki: 'Baskılara son verin'
17 basın kuruluşu ortak açıklama yaparak, Eskişehir merkezli soruşturma kapsamında, gazeteci ve yazarların ev baskınlarıyla gözaltına alınmasına tepki gösterdi: "Baskılara son verin."
DUVAR - Meslek örgütleri, gazeteci ve yazarların gözaltına alınmasını Diyarbakır'da protesto etti.
Eskişehir merkezli soruşturma kapsamında yapılan ev baskınlarından gözaltına alınan gazetecilere dair Diyarbakır'da bulunan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) önünde açıklama yapıldı. DFG, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), DİSK Basın-İş ile Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliği önünde yapılan açıklamaya çok sayıda gazeteci ve yazar katıldı. Açıklamada, “Özgür Basın susturulamaz” pankartı açıldı.
'KORKMUYORUZ'
DİSK Basın-İş Temsilcisi Hakkı Boltan, "Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır. Bunlar, gazetecileri korkutma girişimidir. Arkadaşlarımızın yaptığı haberler suç gibi gösteriliyor. Bunları asla kabul etmiyoruz” dedi.
MKG üyesi muhabir Dilan Babat, gazetecilerin haberleri nedeniyle suçlandıklarını söyleyerek "Gazeteci arkadaşlarımızın yaptığı haberler suç değildir. Bizi Meclis kürsülerinden, televizyonlardan tehdit edenler bilsin ki korkmuyoruz, gücümüzü hakikatten alıyoruz. Gazeteci arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.
TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral da "Gazeteciler üzerindeki elinizi çekin artık, yeter" diyerek gözaltılara tepki gösterdi.
DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu ise, şunları söyledi: "Basın emekçileri gerçekleri yazmaktan bir an olsun geri adım atmıyor, gerçekleri yazmaya devam ediyor. Tutuklanan, gözaltına alınan her bir arkadaşımızın haberlerini yaparak, bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Bugüne kadar geri adım atmadık, bundan sonra da atmayacağız. Gözaltındaki arkadaşlarımızın da serbest bırakılmasını istiyoruz. İfadelerin alınmaya başlandığını öğrendik, ifadeden sonra serbest bırakılmasını istiyoruz."
15 KURUMDAN ORTAK AÇIKLAMA
Öte yandan 17 basın kuruluşu gazetecilerin gözaltına alınmasıyla ilgili ortak bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada şu ifadeler yer verildi:
"Gazetecilerin avukatlarıyla görüştürülmelerine izin verilmedi; avukatların soruşturma hakkında bilgi almasını "kısıtlılık kararı" gerekçesi ile engellendi. Gözaltılar ve operasyon hakkında bilgi vermemek , basın özgürlüğüne ve gazetecilik mesleğinin özgürce icra edilmesine yönelik devam eden tehditlerin yükseldiğini göstermektedir. Türkiye, Basın Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden (AİHS) doğan yükümlülüklerini yerine getirmeli ve gazeteciler üzerindeki baskılara son vermelidir. Gazetecilere yönelik süregelen sistematik taciz ve gözdağı verme politikalarına derhal son verilmesi gerekmektedir. Yetkilileri, gazetecilere yönelik baskılara ve haksız gözaltılara derhal son vermeye, tüm gazetecilerin güvenliğini sağlamaya ve ifade özgürlüğünü korumaya davet ediyoruz. Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. Maddesi uyarınca gazetecilik faaliyetlerinin korunmasını talep ediyoruz. Gazetecilik, demokratik bir toplumun vazgeçilmez bir unsuru olup, siyasi baskıdan korunmalı."
İmzacılar:
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA)
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)
Gazeteciler Cemiyeti (GC)
DİSK Basın-İş
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği
Haber-Sen
İzmir Gazeteciler Cemiyeti
Freedom House
Diyarbakır Yerel Medya Derneği
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği
ARTICLE 19
Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF)
Kadın Gazeteciler Derneği
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI)
European Federation of Journalists (EFJ)
International Federation of Journalists (IFJ)
(MEZOPOTAMYA AJANSI)