‘19. Türk Ceza Hukuku Günleri’ 20 ülkeden hukukçuları buluşturdu

19. Türk Ceza Hukuku Günleri, 20 ülkeden ceza hukuku akademisyenleri, yüksek yargı organları mensupları, hakim, savcı ve avukatların katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 19. Türk Ceza Hukuku Günleri Humboldt-Kolleg İstanbul bilimsel etkinliği 20 ülkeden ceza hukuku akademisyenleri, yüksek yargı organları mensupları, hakimler, savcılar ve avukatların katılımıyla santralistanbul Kampüsü’nde gerçekleştiriliyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer'in başkanlığını yaptığı uluslararası sempozyum, "İrade, Bilme, İsteme, Yanılma ve Kanıtlama" teması ile yapılıyor.

Çağımızda teknolojik gelişmelerle yaşamın ve iş yapış biçimlerinin hızla değiştiğini belirten İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kübra Doğan Yenisey, “Hukukçular olarak temel kabullerimizin sarsılmaya başladığını görüyoruz. ‘Özgür irade nedir?’ ‘Özgür irade ne kadar özgürdür?’ gibi sorular hepimizi düşündürüyor. Bu etkinlikte bunlara ve daha nice sorulara yanıt aranacak.” dedi. 

'TEMEL SORUMUZ: İNSAN ÖZGÜR MÜDÜR?'

 İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer ise “Oturumlarda temel sorumuz şu, insan özgür müdür? Eğer insan özgür değilse onu nasıl cezalandıracağız? Ve biraz özgürse biraz mı cezalandıracağız? Tabii ki demokratik hukuk devletlerinde insan özgür olarak kabul edilir. Fakat bugün bu ülkelerde özellikle Filistin konusunda ifade özgürlüğünün pek olmadığını maalesef gördük. Rengi, dini, ırkı veya başka farklılıkları nedeniyle kimseye düşmanlık beslememeliyiz. Hangi amaçla kime karşı olursa olsun, masum sivillerin öldürülmesine karşı çıkmalıyız. Ama demokratik ülkelerde bir halkın neredeyse imha edilişinin konuşulmasının dahi yasaklanması da çok düşündürücüdür. Bugün bu tarihi mekânda 20 ülkeden akademisyen ile ülkemizin Anayasa Mahkemesi, Yargıtayı ve barolardan katılımlarla bilimsel bir platformda düşüneceğiz, tartışacağız sorunlara çözüm arayacağız” dedi. 

19. Türk Ceza Hukuku Günleri kapsamında “Türk Ceza Hukuku Reformunun 19. Yılında Temel Ceza Kanunlarında Yapılan Değişikliklerin Değerlendirilmesi Forumu" 11 ayrı çalışma grubu tarafından gerçekleştirildi. Çalışma gruplarında kanun değişiklikleri, Türk Ceza Hukuku Reformu’nda esas alınan kanunilik, kusur, insanilik, adil yargılanma, genel ve özel önleme gibi temel ilkeler açısından değerlendirildi.