1930’lu yılların rumbaları yeniden yorumlanıyor: Kırıta Kırıta
Türkiye’nin ilk queer & feminist güncel sanat derneği olan Dramaqueer’in ‘Kırıta Kırıta’ isimli video projesi, 1930’lu yıllarda bestelenmiş rumbaları, kantoları ve fokstrotları günümüzün queer performans sanatçılarıyla bir araya getiriyor. Kareograf ve dragqueen Ahsen Gönülce’nin performansıyla hayat bulan ilk video yayınlandı.
DUVAR - Dramaqueer/İstanbul Sanat Derneği, 1930’lu yıllarda Dramalı Hasan Hasgüler tarafından bestelenmiş rumbaları, kantoları ve fokstrotları günümüzün queer performans sanatçılarıyla buluşturduğu ‘Kırıta Kırıta” adlı video projesini YouTube kanalı üzerinden başlattı. Yeni yılla beraber izleyicilerin beğenisine sunulan proje, 13 hafta boyunca her hafta cuma günü yayınlanacak videolarla devam edecek.
'1930’LARDAN 2020'LERE BİR KÖPRÜ KURACAĞIZ'
Kırıta Kırıta’nın son birkaç aydır devam eden yoğun bir ekip çalışmasının sonucu olarak ortaya çıktığının altını çizen Dramaqueer, “Kayıtlarına ulaşmakta bile güçlük çekeceğiniz bu eserler, taş plaklarda Mahmure Handan, Neriman, Fahriye, Nezihe ve Seyyan Hanımların seslerinde ölümsüzleşmiş. Fakat kısa süre sonra unutulmuş pek çoğu, söylenmez olmuş. Zeki Müren, Adnan Pekak ve Seyfi Dursunoğlu (Huysuz Virjin) tarafından ara sıra hatırlatılmış, belleklere kazınmış şanslı olanları. İşte bu repertuvarı, queer potansiyellerinin de altını çizerek yepyeni kliplerle sunuyoruz. 13 hafta boyunca 13 kliple 1930’lardan 2020’lere bir köprü kuracağız” diyor.
DERNEK HAKKINDA
Dramaqueer Sanat Kolektifi, çalışmalarında toplumsal cinsiyet ve beden politikaları üzerine kafa yorarken, yanlarına popüler olanı da alıp, “drama meyilli”hallerini queer tavırlarıyla birleştirir. Türkiye'de queer/feminist inisiyatifler ve dernekler hali hazırda varken Dramaqueer /İSD’nin misyonu queer-feminist aktivizm ile güncel sanat alanını birleştirerek yeni ve alternatif bir alan oluşturmaktır. 2015 kurulan dramaqueer, queer-feminist derneklerin/platformların sanata, gerçekleştirdikleri etkinliklerde bir ya da iki faaliyetle yer vermelerinin sanat ve aktivizm bağlamında bir eksiklik yarattığı konusunda hemfikir olur ve sanatın değiştirici- dönüştürücü gücü ile aktivizme devam etme isteği üzerine kurumsallaşır.
2017 yılında Dramaqueer ekibi, İstanbul Sanat Derneği’ni kurarak yolculuğuna devam ediyor. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)