1938'de Zini Gediği’nde katledilenler anıldı
Anmada konuşan AABK Genel Sekreteri Erdal Kılıçkaya, "Anayasal hak olan herkesin mezar yeri olma hakkını bile bize reva görmüyorlar ama bundan sonra da mücadelemiz devam edecek" dedi.
Serpil Argın
DUVAR - Erzincan Kılıçkaya ve çevre köylerinden toplanarak Zini Gediği’nde 1938 yılında katledilen 97 kişi, katledilişinin 83. yılında Kılıçkaya (Surbahan) Köyü’nde anıldı.
Anma programına HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Genel Sekreteri Erdal Kılıçkaya, Zini Gediği İnisiyatifi, EMEP, HDP, CHP Erzincan il örgütü, PSAKD ve Eğitim-Sen Erzincan Şubesi ve Erzincan Dersimliler Kültür Derneği katıldı.
‘BUGÜN HALEN KATLİAM SÜRECİ AÇIĞA ÇIKMIŞ DEĞİL’
Zini Gediği Katliamı’nın sistemin Alevilere, Kürtlere reva gördüğü katliamlardan birisi olduğunu belirten HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “1938’de Dersim’de katliam yapanların bir amacı vardı. Dersim’i, Kürtlüğü, Kızılbaş inancını yok etmek istiyorlardı, onun için de Dersim’de çocuk, kadın, yaşlı demeden herkesi katlettiler. Bugün halen bu katliam süreci açığa çıkmış değil. Bugün herkesin yüreğinde bir sızıdır Dersim. Bu sızının dinmesi sadece gerçek bir yüzleşme ile olur” dedi.
‘DNA TESTİ TALEBİMİZ IŞIK HIZIYLA GERİ ÇEVRİLDİ'
AABK Genel Sekreteri Erdal Kılıçkaya da “Zini Gediği Katliamı’nda katledilenler için anıt inşa ettik ama iki anıtımızı da yerle bir ettiler. Erzincan Başsavcılığı’na yapmış olduğumuz kemiklerin DNA testi yapılarak bize teslim edilme talebi ışık hızıyla geri çevrildi. Üst mahkemeye başvurduk, oradan ret yanıtı gelince davayı AİHM’e taşıdık. Ortada duran insan kemikleri bizim olabilir, akrabalarımızın olabilir ama ortada bir insanlık dramı yaşanıyor. Anayasal hak olan herkesin mezar yeri olma hakkını bile bize reva görmüyorlar ama bundan sonrada mücadelemiz devam edecek” diye konuştu.
‘BİRLİĞİMİZİ SAĞLARSAK KATLİAMLARDAN KURTULURUZ’
PSAKD Erzincan Şube Başkanı Salih Ürün ise şunları söyledi: “Tarihte yapılan bütün katliamlar devlet desteğiyle olmuştur. Devletten habersiz hiçbir katliam bu ülkede yapılmaz. Sivas’ta, Maraş’ta seyirci kaldı devlet. Biz ne zaman birliğimizi, beraberliğimizi sağlarsak ancak o zaman bu katliamlardan kurtuluruz.”
‘BUGÜN DE BARBARLIKLAR YAŞANIYOR’
Zini Gediği İnisiyatifi’nin taleplerini devlet yetkililerine ilettiğini belirten EMEP Erzincan İl Başkanı Haydar Polat, “Yıllardır gayet insani olan talepler muhatapsız kaldı. 1938’de 97 masum insan barbarca katledildi. Gelinen aşamada bırakın insani bir bakış açısını, halen insanlığa yakışmayan çok olumsuz tepkilerle karşılaşıyoruz. Atalarımızın katledildiği yerde yaptığımız anıt mezar bile tahrip edilerek barbarlıkta sınır tanımadıklarını gösterdiler” dedi. Polat, “Bugün de ülkenin birçok yerinde barbarlıklar yaşanıyor. Tüm bu barbarlıklara karşı halkların kendi ittifak seçeneğini yaratması gerekiyor. Bu da devrimci demokratik bir halk seçeneğidir. Ancak o zaman güçlü olabiliriz” diye konuştu.