1939-1945 2. Dünya Savaşı dönemi afişleri: Stalingrad için...
İsmail Sarp Aykurt'un derlediği Sovyetler Birliği, Amerika, İngiltere, Fransa, Japonya ve Yugoslavya'dan 1939-1945 2. Dünya Savaşı dönemi afişleri...
DUVAR - İsmail Sarp Aykurt'un 'Bir İdeolojiler Alanı Olarak İkinci Dünya Savaşı ve Siyasal Propaganda: 1939-1945 Savaş Dönemi Afişlerinin Karşılaştırmalı Analiz' çalışması, Nobel Bilimsel Yayınları tarafından yayımlandı.
1939-1945 Savaş Dönemi Afişleri'nden bazıları şöyle...
MOSKOVA’YI SAVUNUN
Bu Sovyet afişinde, Moskova’ya kadar gelen düşmana doğrudan yer verilmese de Moskova’nın olası bir kaybının, ülkenin tamamının kaybıyla sonuçlanabileceği fikri işleniyor. Afişte, “İşgale karşı yurt savunması, sosyalist yurtseverlik” ve “faşizme karşı sosyalist direniş” temaları bir duygu olarak işleniyor.
'DÜŞMAN İNTİKAMDAN KAÇAMAYACAK'
Bu Sovyet afişinde faşizmin arkasında bıraktığı görüntü, ölüm, yıkım ve katliam gibi olumsuz metaforlarla hissettiriliyor. Sovyet partizanlar ise örgütlülük, öfke, cesaret, kararlılık ve intikam metaforları ile yansıtılıyor. Afişte birliktelik ve dayanışma vurgusu duygusal öğelerle de güçlendirilirken, yurtlarını işgal eden düşmana yönelik ise bir korku duygusu aktarılıyor.
'JAPONLAR İÇİN ÖLÜM TUZAĞI'
Bu Amerikan afişinde, ‘Jap’ olarak aşağılayıcı ve ırkçılığa varan bir ifadeyle küçümsenen Japon İmparatorluğu, Alaska’ya saldıran ancak sonunu hesap edemeyen sıçan olarak resmedilmiş. Afişte bir dayanışma hedefi de var. Bu dayanışmanın bileşenleri arasında, kapandaki yazılar dikkat çekiyor: Ordu, donanma ve sivil halk...