1959'da Erzurum'da 'yapay zeka' konferansı: Cahit Arf anlatmış
Teyit'in araştırmasına göre, Cahit Arf 1959’da Atatürk Üniversitesi’nde düşünen makineler üzerine verdiği konferansla yapay zekaya yönelik erken sayılabilecek bir tarihte önemli bir tartışma yürütmüş.
DUVAR - Türkiye’de matematiğin simgesi olarak anılan Ordinaryüs Profesör Doktor Cahit Arf, 'Arf Sabiti', 'Arf Halkaları' ve 'Arf Kapanışları' gibi kendi ismiyle anılan matematik terimlerini geliştirmişti.
Sosyal medyada yapılan bir paylaşımda Cahit Arf’ın 1958’de yapay zeka konulu bir konferans verdiği de iddia edildi. Bu iddia geçmiş yıllarda da zaman zaman gündeme gelmişti.
teyit.org'un araştırmasına göre, iddia paylaşımında yer alan görselin en üstünde “Atatürk Üniversitesi Çalışmalarını Muhite Yayma ve Halk Eğitimi Yayınları Konferanslar Serisi, No. 1” altında ise “Atatürk Üniversitesi 1958-1959 Yılı Halk Konferansları 1’den Ayrı Basım” yazdığı görülüyor. Ayrıca Arf’ın adı geçen çalışmanın isminin “Makine Düşünebilir mi ve Nasıl Düşünebilir?” olduğu dikkat çekiyor.
Çalışma internette arandığında Emir Öngüner isimli bir LinkedIn kullanıcısının 2020 tarihli paylaşımıyla karşılaşıldı. Öngüner paylaşımında Cahit Arf’ın Erzurum'daki 1958-1959 halk konferansı bildirisinin tam versiyonuna ulaştığını belirterek ilgili metni paylaşmış.
Metin incelendiğinde metnin girişinde Cahit Arf’ın Erzurum’daki Atatürk Üniversitesi’nin ilk ders yılında konferans vermeye davet edildiği için mutlu olduğunu ve dönemin rektörüne teşekkürlerini ilettiğini belirttiği ifadeleri görülüyor. Yani paylaşımda görülen metin Cahit Arf’ın katıldığı konferansta yaptığı konuşmanın yazıya geçirilmiş hali gibi görünüyor.
Arama motorlarında “Cahit Arf Atatürk Üniversitesi” aramasını yaptığımızda Atatürk Üniversitesi Yayınları’nın “Cahit Arf ve Atatürk Üniversitesindeki Halk Konferansları (1958-1960)” isimli 2021 tarihinde basılmış kitabın satışa sunulduğu internet sitesine ulaşıyoruz. Sitede kitabın yazarının Tarık Tuna Gözütok olduğu görülüyor.
Akademisyenlerin çalışmalarını paylaştıkları bir platform olan Academia.edu’da Gözütok’un ismini araştırdığımızda yazar tarafından yazılmış bir tanıtım yazısına ve kitabın sunuş ve önsöz kısımlarına ulaşabiliyor.