2 bin yıllık surlar 2000’lere dayanamadı: Fırtına mı yıktı kaçak mı?
Antalya'da sağanak ve fırtına sırasında Kaleiçi Yat Limanı’na bakan 2 bin yıllık surlar çöktü. Medeniyetlere ev sahipliği yapan surların yıkılan kısmının üzerindeki kaçak yapı tahribatı dikkat çekti.
ANTALYA - Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün iki gün süreyle ‘turuncu kod’ uyarısı yaptığı Antalya’da, hava koşulları normale dönerken aşırı yağış, sel ve fırtınadan sonra hasarın bilançosu ortaya çıkıyor. Yüzlerce ev ve iş yerinin sular altında kaldığı, trafiği kilitlenip araçların suda sürüklendiği sel felaketinde, kent merkezindeki tarihi Kaleiçi surlarının yat limanına bakan cephesinde çökme yaşandığı ortaya çıktı.
ÜZERİNE KAÇAK YAPI YERLEŞTİRİLMİŞ
Helenistik çağdan başlayarak Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan surlarda hasarın meydana geldiği alanın üzerine, brandalarla çevrili kaçak bir işletme yerleştirilmiş olduğu görüldü. 2 bin yılı aşkın süre ayakta kalan surların, 2000’li yılların kaçak yapı işgaline dayanamayıp, sağanak ve fırtınanın da etkisiyle çöktüğü anlaşıldı.
UZMANLAR UYARMIŞTI: HER AN ÇÖKEBİLİR
‘Kentsel arkeolojik sit alanı’ olarak Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu denetimindeki Kaleiçi Antik Kenti’nde artan kaçak yapılar, bugüne kadar çok sayıda akademik çalışma ve raporda yer aldı. Medeniyetlere ev sahipliği yapan surlara oyuklar açılarak yerleştirilen ahşap çerçeveli camlar, kapılar, aydınlamalar ve ses sistemlerinin neden olduğu tahribat, defalarca gündeme getirildi. Buna rağmen sur içinde gece mekanlarının ve villa sahiplerinin hasara neden olan uygulamaları devam etti. Uzmanların, kaçakların neden olduğu tahribata ilişkin tespitleri ve ‘Surlar her an çökebilir’ uyarıları dikkate alınmadı.
Kaleiçi’nin restorasyon uygulamalarını yapan mimar Nejat Üreğen, surlara 1992 yılında yürürlüğe giren Kaleiçi Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’ndan önce yapılan kaçak uygulamalarla ilgili cezai işlem uygulanmadığını, bu uygulamaların dosyalara ‘usulsüzlük’ olarak işlenmediğini belirtti.
SAYIŞTAY VE AKİP’İN RAPORUNDA YER ALDI
Antik kentte kaçak yapı denetimsizliğinin yanında imar planları üzerinden yapılan uygulamalar da Sayıştay raporlarıyla tespit edildi. Antalya Kent İzleme Platformu’nun (AKİP) geçtiğimiz günlerde yayımladığı ‘2023 Kent Hakkı İhlalleri’ raporunda da “Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kaleiçi Antik Kenti’nde limana bakan surların bitişiğindeki kamuya ait taşınmazları tahsis listesine koydu. Bakanlık tarafından daha önce kiraya verilen ve otel-restoran olarak kullanılan tescilli yapılarda izinsiz uygulamaların yapıldığı belirlendi” uyarısı yer aldı.
(HABER MERKEZİ)