2020'nin öne çıkan bilimsel gelişmeleri
2020, Covid-19 pandemisi nedeniyle bilimin damga vurduğu bir yıl oldu. Gözler aşı ve tedavi çalışmaları nedeniyle tıp dünyasına çevrilirken, başta uzay olmak üzere birçok başka alanda da keşifler yapıldı. İşte, 2020'nin öne çıkan bilimsel gelişmeleri...
AŞI KEŞFİNDE REKOR SÜRE
DUVAR - 2020'nin en önemli bilimsel gelişmesi şüphesiz, yaklaşık 1 milyon 800 bin kişinin ölümüne yol açan Covid-19'a karşı etkili ve güvenli aşıların daha önceden görülmemiş bir hızda geliştirilmesi oldu. Pfizer/BioNTech aşısının bir yıldan kısa süre içinde Faz-3 testlerini tamamlayıp Batı dünyasının ilaç düzenleyicilerinden onay alması bir rekor niteliği taşıyor.
JÜPİTER İLE SATÜRN 400 YIL SONRA İLK KEZ BULUŞTU
Jüpiter ve Satürn 397 yıl sonra ilk kez 'bir araya' geldi. 21 Aralık 2020’de, gökyüzünden çıplak gözle 800 yılda bir görülebilen Satürn ve Jüpiter kavuşması gerçekleşti. İki gaz devi gezegenin sıra dışı biçimde yakınlaşması, en son 16 Temmuz 1623 tarihinde kaydedilmişti.
LİSE ÖĞRENCİSİNDEN YENİ GEZEGEN KEŞFİ
ABD'de 17 yaşındaki bir lise öğrencisi, NASA'daki stajının üçüncü gününde yeni bir gezegen keşfetti. Wolf Cukier'in uydu fotoğraflarına bakarken dikkatini çeken cismin, Dünya'dan 1300 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegen olduğu anlaşıldı.
VENÜS'TE YAŞAM BELİRTİSİ
Gök bilimciler Venüs'te, yaşam belirtisinin önemli bulgularından olan fosfin gazını buldu. Venüs'ün etrafını çeviren bulutlarda canlı mikroorganizmalar olabileceği öne sürüldü. Çalışmaların sonunda gezegenin atmosferinde tespit edilen fosfin için yaşamın varlığı dışında bir açıklama olmadığı sonucuna varıldı.