2021 Yılı Sivil Haklar Savunucusu Ödülü Rusya’dan OVD-Info’ya verildi

Rus insan hakları ve medya projesi OVD-Info, 2021 Yılı Sivil Haklar Savunucusu Ödülü'nü kazandı. OVD-Info 10 yıldır Rusya’da keyfi tutuklanmalara ilişkin veriler yayınlıyor ve adli yardımda bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Civil Rights Defenders (CRD) 2021 yılı Sivil Haklar Savunucusu ödülünü kime verdiğini açıkladı. Ödülü Rusya’daki İnsan Hakları ve Medya Projesi OVD- Info kazandı. Ödül açıklamasında, OVD-Info Rusya'da siyasi zulümden çeken binlerce insan için bir can simidi olarak tanımlandı. OVD-Info, 10 yıldır Rusya’daki barışçıl gösterilerde eylemcilerin keyfi tutuklanmalarına ilişkin veriler yayınlıyor ve onlara adli yardımda bulunuyor.

2013’ten beri her sene Sivil Haklar Savunucusu Ödülü’nü veren CRD açıklamasında, “OVD-Info, muhalefet alanının hızla daraldığı Rusya'da, insan hakları ihlallerine karşı seslerini yükseltme cesaretinden dolayı ödülü aldı” ifadelerini kullandı.

‘OVD-INFO VAZGEÇİLMEZ KAYNAK HALİNE GELDİ’

OVD- Info Aralık 2011’de kuruldu. Gazeteci Grigory Okhotin ve programcı Daniil Beilinson, 2011’de parlamento seçimlerinin yanlış sonuçlarına karşı yapılan gösterideki şiddete tanık olduktan sonra kitlesel protestolar sırasında tutuklamaların hızlı bir şekilde izlenmesini sağlamak için bir web-sitesi oluşturdu. CRD’nin sitesinde yer alan açıklamaya göre, OVD-Info sonrasında ise bağımsız medya ve sivil toplum için olduğu kadar politik zulmün kurbanları için de vazgeçilmez bir kaynak haline geldi.

‘İNSAN HAKLARINI KORUMAK İÇİN GERÇEK KURUMSAL ÇERÇEVELER’

OVD-Info’nun kurucu ortaklarından Grigory Okhotin Civil Rights Defenders’a yaptığı açıklamada “Hayalim yok, planım var. Bir gün Rusya’daki sivil toplumunun bu baskıcı devlet aygıtından daha güçlü olacağına eminim. Ne zaman olacağını bilmiyorum ama olacağına eminim. Bunu hayal eden, bunu gerçekleştirmek için bir şeyler yapan insanları destekliyoruz. Kolay olmayacak. Fakat bir gün insanlar sorumluluğu üstlenecek ve Rusya'da insan haklarını korumak için gerçek kurumsal çerçeveler inşa edecekler” dedi.

‘YASALAR ÇOK DAHA KISITLAYICI VE SALDIRGAN’

Diğer kurucu ortak Daniil Beilinson ise "Durum gittikçe kötüleşiyor. On yıl önce başladığımızda yasalar tamamen farklıydı. Şu an ise yasalar çok daha kısıtlayıcı ve saldırgan. Bunun insanları korkutma stratejisi olduğuna inanıyorum. İfade özgürlüğünü korumak yerine aslında tam tersini yapıyorlar” açıklamasında bulundu.

‘DÜNYANIN, PUTİN’İN RUSYA OLMADIĞINI BİLMESİNİ İSTİYORUZ’

Daniil Beilinsson ödülle ilgili olarak “Bu ödül yalnızca ekibimizin çabalarının tanınması değil, aynı zamanda binlerce gönüllünün ve on binlerce destekçinin de tanınması anlamına geliyor” açıklaması yaparken, Grigory Okhotin “Dünyanın, Putin’in Rusya olmadığını, Rusya’nın siyasi şiddete aktif olarak karşı çıkan, özgürlük seven birçok insanın ülkesi olduğunu bilmesini istiyoruz” dedi. OVD- Info ödülünü insan haklarına adadı. (DUVAR)