2021'e veda ederken: İnsan hakları gündeminde yaşananlar
2021'de yaşanan hak ihlalleri ve bu ihlallere karşı verilen mücadelelerle dolu insan hakları gündemi...
Boğaziçi'nde 'kayyım rektör' direnişi
DUVAR - Boğaziçi Üniversitesi'nde rektörlüğe 2 Ocak günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Melih Bulu atandı. Üniversiteye dışardan birinin atama yoluyla rektör yapılmasına karşı çıkan öğrenciler ve akademisyenler direniş başlattı. Hem üniversitede hem kent meydanlarında yapılan protesto eylemlerinde çok sayıda öğrenci gözaltına alındı, yargılandı, tutuklama ve ev hapsi gibi cezalara çarptırıldı. Kampüsteki eylemlerde okulun kapısına kelepçe vurulması, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun LGBTİ+ öğrencileri hedef alan açıklamaları, polisin kampüs önünde yürüyen öğrencilere "Aşağı bak, toplu gezmek yok" diye bağırması direnişin iz bırakan olayları oldu. Her iş günü rektörlük binasına sırtlarını dönerek nöbet tutan akademisyenlerin eylemi de birinci yılını doldurmak üzere. Melih Bulu, 15 Temmuz günü yine bir Cumhurbaşkanı Kararı ile görevden alındı. Bulu'nun yerine Naci İnci atandı.
Şenyaşar ailesinin adalet arayışı...
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 2018 yılında AK Parti Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınları tarafından ailesi katledilen Emine ve Ferit Şenyaşar, 8 Mart’ta Şanlıurfa Adliyesi önünde oturma eylemine başladılar. Seçim çalışmaları için ilçede bulunan İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınları Esvet Şenyaşar, Adil Şenyaşar ve Celal Şenyaşar'ın ölümüne neden oldu. Yıldız'ın abisi Mehmet Şah Yıldız'ın da öldüğü olayla ilgili görülen mahkemede Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız’a 18 yıl hapis cezası verildi. Emine ve Ferit Şenyaşar'ın adalet nöbeti 8 Mart'tan beri devam ediyor.
Gergerlioğlu'nun tutuklanması
Sosyal medyada yaptığı bir haber paylaşımı gerekçe gösterilerek hakkında hapis cezası verilen Halkların Demokratik Partisi Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği 17 Mart'ta düşürüldü. 2 Nisan'da gözaltına alınan Gergerlioğlu tutuklanarak Sincan 2 No'lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'ne konuldu. Gergerlioğlu'nun bireysel başvurusunu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, 1 Temmuz'da Gergerlioğlu’nun "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı"nın ihlal edildiğine karar verdi ve tahliye edilmesini istedi. Gergerlioğlu, 6 Temmuz'da tahliye edildi.
İstanbul Sözleşmesi'nden çıkış
Türkiye, 20 Mart günü Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Avrupa Konseyi tarafından 11 Mayıs 2011 imzaya açılan ve Türkiye'nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi'nden çekildi. 1 Ağustos 2014'te beri yürürlükte olan sözleşmenin kaldırılmasına karşı kadınlar, ülke geneline yayılan protestolar gerçekleştirdiler. Kadınların "İstanbul Sözleşmesi'ni uygula" talebine rağmen sözleşmeden 1 Temmuz'da resmi olarak çıkıldı.