2022'de ilk kez gerçekleşen 9 olay: Bazıları uzayda
BBC Türkçe 2022'de ilk kez gerçekleşen 9 olayı derledi. İlklerin ikisi gezegenimizin dışında yaşandı.
Astroidin yönü değiştirildi
Amerikan uzay ajansı (NASA), 28 Eylül'de planlı bir şekilde çarptığı bir astroidin rotasını başarılı bir şekilde değiştirdi. Çarpışma, göktaşlarının Dünya'yı tehdit etmesi durumunda yörüngelerinin değiştirilip değiştirilemeyeceğini anlamak için bir test niteliğindeydi. Ve bunun mümkün olduğu bulundu.
İnsan kanında mikroplastikler bulundu
Geçen Mart ayında Environment International dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, çalışmaya katılan insanların yüzde 80'inin kan örneklerinde mikroplastikler buldu.
Mikroplastikler, 5 mm'den daha kısa olan küçük plastik parçaları ve daha büyük plastik parçalarının toprakta veya denizde parçalanıp çevreyi kirletmesiyle oluşuyorlar.
Mikroplastiklerin vücuttaki etkileri bilinmiyor ancak araştırmacılar yeni sonuçların endişe verici olduğunu ve mikroplastiklerin insan hücrelerine zarar verebileceğini söylüyorlar.
İlklerin Dünya Kupası
2022 FIFA Erkekler Dünya Kupası, bazı dönüm noktalarıyla tarihe geçecek bir turnuva oldu. Turnuva, Katar gibi Arap veya Müslüman bir ülkenin ev sahipliği yaptığı ilk Dünya Kupasıydı.
Aynı zamanda, bir kadın hakemin yönettiği bir karşılaşmanın olduğu ilk Dünya Kupası'ydı. Turnuvada Fransa'dan Stephanie Frappart, Almanya ile Kosta Rika arasındaki maçı yönetti. Frappart'ın baş hakem olduğu maçta, yardımcı hakemler Brezilya'dan Neuza Back ve Meksika'dan Karen Medina ile tamamı kadınlardan oluşan bir hakem ekibi görev yaptı.
Diğer bir ilk de, Fas'ın Afrika (ve Arap) ülkeleri arasında bugüne kadarki en başarılı mücadeleyi vererek yarı finale yükselmesiydi.
Katar 2022, Lionel Messi'nin beş turnuvadan sonra ilk kez Dünya Kupası'nı kaldırdığı etkinlik oldu.
Nüfus 8 milyar geçti
15 Kasım 2022 tarihinde dünyadaki insan nüfusu 8 milyarı geçti. Bunun bir ilk olduğu belirtilen Birleşmiş Milletler (BM) açıklamasında "İnsan yaşam süresindeki bu benzeri artış kamu sağlığı, beslenme, kişisel hijyen ve tıp alanlarındaki ilerlemeler sayesinde gerçekleşti. Bazı ülkelerdeki yüksek ve kalıcı doğurganlık oranları da bunda etkiliydi" denildi.
Nüfusun 7 milyardan 8 milyara çıkması 12 yıl aldı ve bir milyar daha yükselmesi için 15 yıla daha ihtiyaç var. BM'ye göre sürenin uzaması kolektif doğum oranlarının azalmasıyla bağlantılı.