21 gazetecinin gözaltı süresi iki gün uzatıldı

Diyarbakır'da çarşamba günü gözaltına alınan gazetecilerin gözaltı süresi 2 gün uzatıldı. Avukatları aracılığıyla mesaj gönderen gazeteciler, "Gazetecilik faaliyetlerimiz soruşturuluyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan operasyon kapsamında, aralarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, Mezopotamya Ajansı editörü Aziz Oruç’un da bulunduğu 20’si gazeteci olmak üzere 21 kişinin gözaltı süresi 2 gün daha uzatıldı.

Gözaltı süresinin uzatılmasına, aynı soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı bulunanların yakalanması ve gazetecilerin çalıştıkları yapım şirketlerinde aramanın devam etmesi gerekçe gösterildi. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde tekli hücrede tutulan gazetecilerin dosyalarındaki kısıtlılık kararı ise sürüyor.

'HABER YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Gözaltındaki 20 gazeteciden Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç ile gazeteci Ömer Çelik, MLSA avukatları aracılığıyla paylaştığı mesajda, “Yazmaya devam edeceğiz” dedi.

Serdar Altan gönderdiği mesajda, gözaltına alınmalarına ilişkin şunları paylaştı:  “Ekonomik kriz derinleşiyor, bir takım askeri operasyonlar planlanıyor, seçim sürecine giriliyor. Gazeteciler de bunları takip ediyor, haberleştiriyor. Gözaltına alınmamızın sebepleri bunlar olabilir ancak. Geçen hafta gazeteci Dicle Müftüoğlu gözaltına alınmıştı. Dört gün boyunca gözaltında kaldı. Gerekçe, diğer gazeteci meslektaşlarıyla dayanışma içinde olmasıydı. Müftüoğlu’nu serbest bıraktıktan hemen sonra da bizleri aldılar. Kim bilir bize ne suçlama yöneltecekler. Ancak biz gazeteciyiz. Haber yapmaya da dayanışma içinde olmaya da devam edeceğiz.”

'NEYLE SUÇLANDIĞIMIZI BİLMİYORUZ'

Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, ise neyle suçlandıklarını bilmediklerini belirterek, “Gözaltı kararı verilmiş ve gözaltı süresi uzatılmış. Bildiğimiz bu. Neden gözaltına alındığımızı polise soruyoruz ama onların da bilgisi yok. ‘Karar var’ diyorlar sadece. Tabii çalıştığımız basın kuruluşlarındaki hard disklerin bilgisayarlardan sökülerek alınmış olması, gözaltındakilerin tamamının gazeteci olması gözaltının nedenini açıklıyor: Gazetecilik faaliyetlerimiz soruşturuluyor. Uzun süredir sokak röportajları yapıyorum. Bu röportajların tamamı da yayınlanıyor. Bu yayınlarda suç unsuruna rastlayamazlar. Belki de bu yüzden hard disklere el koyup oralardan bir şey çıkarmaya çalışacaklar. Beyhude bir çaba… Hem bu gözaltı furyası yönünden hem de gazetecileri susturmaya çalışmak yönünden beyhude” dedi.

'GAZETECİLİK KRİMİNALİZE EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR'

Gözaltıların siyasi saiklerle yapıldığını vurgulayan gazeteci Ömer Çelik ise gönderdiği mesajda şunları dile getirdi: “Gazetecilik kriminalize edilmeye çalışılıyor. Gazetecilik her an tehlikeyle karşılaşılabilecek, öngörülemez bir çalışma alanı haline getirilmeye çalışılıyor. Kaç gündür gözaltındayız, tam olarak neyle suçlandığımızı bilmiyoruz. Bana kalırsa onlar da bilmiyor. Bu yüzden de gözaltı sürelerini uzatıp bir şeyler bulmaya çalışıyorlar. Bulunacak tek şey haberlerimiz.” (HABER MERKEZİ)