21 sağlık meslek örgütü ortak platform kurdu: 1-2 Ağustos'ta iş bırakma eylemi yapılacak
Sağlık çalışanları talepleri için ortak platform kurdu. Hekim Birliği Sendikası Başkanvekili Doğramacı "ilk iş bırakma eylemimiz sözleşme görüşmelerinin başlayacağı 1-2 Ağustos'ta gerçekleşecek" dedi.
DUVAR - Ankara'da hekimler ve sağlık çalışanlarını temsil eden 21 meslek örgütü, etki alanlarını genişletmek ve ortak eylemsellikte buluşmak için "Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele" (SABİM) platformunu kurdu.
DHA'nın haberine göre, 21 sağlık meslek örgütü SABİM platformunu kurdu. Hekim Birliği Sendikası'nın başlattığı girişimle, "Yetkili olmak için etkili sendikalarda buluşalım" sloganıyla yola çıkan SABİM'in yol haritasını açıklamak ve kamuoyuna anlatmak üzere, Ankara'da basın toplantısı düzenlendi.
Grup adına açıklama yapan Hekim Birliği Sendikası Basın ve Sosyal Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Özgür Öz, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sendikalı olmasının önemine değindi.
Öz, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük haklarını koruyacak ve enflasyona ezdirmeyecek şartlarla toplu sözleşmelerin hayata geçirilmesini hedeflediklerini belirtti.
Özgür Öz, sağlıkta sona ermeyen şiddetin ortadan kaldırılmasının da gerek Hekim Birliği gerekse SABİM’in önceliği olduğuna dikkat çekti.
'SİSTEMDE CİDDİ AKSAKLIKLAR SÖZ KONUSU'
"19 sendika 2 aile hekimliği federasyonu olmak üzere toplam 21 STK'nın birleşenden oluşmaktadır. Buradaki amaç sağlık sisteminin işleyemez olduğunu göz önüne sermektir. Maaş, özlük ve şiddet gibi konuların ortaklaşmasıdır" diyen Öz, "Şu anda sağlık alanında ciddi bir aksaklık söz konusu ve her gün şiddetle karşılaşıyoruz. Bununla birlikte yetersiz ücretler söz konusu. Bunları aşmak için kurulmuş bir birlikteliğiz" ifadelerini kullandı.
Öz, SABİM’in hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük hakları ve çalışma koşulları ile sağlıkta şiddetin önlenmesi konusunda önemli bir yol haritası ile hedefe ulaşmaya kararlı olduğunu sözlerine ekledi.
'İLK İŞ BIRAKMA EYLEMİMİZİ 1-2 AĞUSTOS'TA GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ'
Hekim Birliği Sendikası Başkanvekili Yakup Gökhan Doğramacı ise sendikal mücadelenin önemine vurgu yaptı. Doğramacı, şunları söyledi:
"Platform için birlik çağrısı yapan ve platformun sözcülüğünü üstlenen Hekim Birliği Sendikası olarak, birlikte olmanın heyecanı ve gururu içerisindeyiz. Üyelerimize karşı gerçek anlamda sorumluluk hissetmenin bilinciyle, mevcut sorunların çözülmesi adına her alanda ortak mücadele ve güç birliği için bu büyük birlikteliği gerçekleştirdik. Kurulan birliktelikle ortak taleplerimiz açıklanacak, yol hartası belirlenecek ve büyük kitlesel eylemselliklere başlanacaktır. Hekimlerin, hemşirelerin, ebelerin, hiçbir sağlık ve sosyal hizmet çalışanının mevcut sistem içeresinde hizmet sunabilecek tahammülü kalmamıştır."
1-2 Ağustos tarihlerinde iş bırakma eylemi yapacaklarını dile getiren Doğramacı, "Taleplerimiz dile getirme amaçlı ilk iş bırakma eylemimiz, toplu sözleşme görüşmelerinin başlayacağı 1-2 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecektir. Her iş bırakma eylememizde olduğu gibi poliklinik hizmet gibi elektif hizmetler verilmeyecek ancak acil durumlar iş bırakma eyleminden muaf tutulacak" dedi.
'3-5 DAKİKALIK MUAYENE SÜRELERİ OLAN BU SİSTEMDE HASTALER İYİLEŞEMİYOR'
Muayene sürelerinin yetersiz olduğu ve hastaların sağlığına kavuşamadığını belirten Doğramacı, "Sağlık sisteminde kaliteli hizmet sunumu için yeterli zamana, yeterli ücrete ve hak edilen saygınlığı görmeye ihtiyacı vardır. 3-5 dakikalık muayene süreleri ile sürdürülmeye çalışılan bu sistemde hastalar iyileşememekte, tahlil ve tetkiklere yüklenilmekte, defansif tıp gelişmekte ve hastaların iyileşerek sistem dışına çıkması sağlanamadığından, sürekli sistem içerisinde kalmaya zorlanarak, gereksiz yoğunluk oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı.
"Aşırı yoğunluk ve baskı temelinde inşa edilmiş bu gereksiz, anlamsız ve şiddete davetiye çıkaran kör sarmal artık sona ermelidir" diyen Doğramacı, "İnşa edilecek ideal sağlık sistemi için 15-20 dakikalık muayene süreler esas alınmalı ve 'Hakkıyla Görev' bilinciyle hareket edilmeli. Bizlerin, iyileştirme kadar, sağlığı koruma ve geliştirme görevler vardır" şeklinde konuştu.
Sağlıkta Birlik ve Mücadele Platformunda yer alan meslek örgütleri şunlar:
"Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Anadolu Sağlık-Sen, Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Bağımsız Sağlık-Sen, Birlik Sağlık Sen, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık-İş, Hekim Birliği, Hekim-Sen, Hep-Sen, Hürriyetçi Sağlık Sen, Sahim-Sen, Sağlık Çalışanları Sendikası, Sağlıkçı Birliği Sendikası, Sağlık Hak-Sen, Sağlık Liyakat-Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabip-Sen, Tüm Sağlık-Sen, Yeni Sendika." (HABER MERKEZİ)