25 milyon dolar ceza kesilen Karadeniz Holding Lübnan'a elektrik tedarikini durdurdu

Lübnan'a elektriğinin dörtte birini sağlayan Karadeniz Holding, kendilerine kesilen 25 milyon dolar ceza sonrası Beyrut hükümetine tedariki kesti. Hükümetin borçları gerekçe gösterildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomik krizdeki Lübnan'a elektrik tedarikinin dörtte birini sağlayan Karadeniz Holding, Beyrut hükümetinin borçlarını ödememesi ve yüzer santrallerine el koyma tehdidinde bulunması gerekçesiyle tedariki kestiğini duyurdu. Karadeniz Holding'in yüzer tesislerini işleten Karpowership şirketinden Reuters'a yapılan açıklamada sorunun çözümü için çaba sarf edildiği belirtildi.

'ORTAM RİSKLİ'

Sputnik'in aktardığına göre şirket yetkilileri, "Elektrik üretimini durdurmaktan dolayı üzgünüz. Yaklaşık 18 aydır Lübnan hükümetine oldukça esnek davrandık ve herhangi bir ödeme veya ödeme planı sunulmadığı halde bu süreçte elektrik tedarikini sürdürdük, çünkü ülke zor zamanlardan geçiyor. Fakat hiçbir şirket böyle bir riskli ortamda faaliyete devam edemez" dedi.

LÜBNAN MALİYE BAKANLIĞI 'ÜLKE KARANLIĞA BÜRÜNECEK' AÇIKLAMASI YAPMIŞTI

Bugün tedariki kestiğini açıklayan şirkete yakın bir kaynak, Fatmagül Sultan ve Orhan Bey yüzer santrallerindeki yakıtın bitmeye yüz tutmasıyla birlikte sabah 08.00 civarında şalterlerin indirildiğini söyledi. Karadeniz Holding'in bu adımı, Lübnan Maliye Bakanlığı'nın şirketin elektrik tedarikini kesmesi halinde 'ülkenin tamamen karanlığa bürüneceği' açıklamasına rağmen geldi.

Dünyanın en büyük yüzer enerji santrali filosuna sahip şirketi olan ve Lübnan'a en az 370 megawatt (MW) elektrik sağlayan Karadeniz Holding, daha önce, Beyrut hükümeti uygun bir anlaşmaya varılması yönünde harekete geçmezse, tedarik kesme adımını atacağı uyarısında bulunmuştu. 

YOKSULLUK TARTIŞMASI

Geçen hafta Lübnan medyasının Karadeniz Holding’in elektrik üretimi ihaleleriyle ilgili yolsuzlukla suçlandığını haberleştirmesi, savcılığın şirketin yüzer elektrik tesisi gemilerine el konulması için karar yayımlamasına yol açmıştı. Lübnan Mali Savcılığı'nın gemilere el konulması ve şirkete 25 milyon dolar ceza kesilmesi kararını, 'haksız ve hukuksuz' diye niteleyen Karpowership, iptal edilmezse elektrik üretimini durduracağını açıklamıştı.

100 MİLYON DOLARLIK BORÇ

Bunun yanı sıra Lübnan hükümetinin şirkete 100 milyon doların üzerinde borcu bulunuyor.

Karadeniz Holding'in kararı, İsrail'le Gazze'deki silahlı örgütler arasındaki savaşın sıçramasından korkulan Lübnan'ın, ekonomik kriz sırasında elektrik tedarikinin dörtte birinden de yoksun kalması anlamına geliyor. (Sputnik)