28. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu
1992'de Diyarbakır'da katledilen Musa Anter adına her yıl dağıtılan Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri 28. defa sahiplerini buldu
DUVAR- Yeni Yaşam gazetesinin organize ettiği 28. Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri İstanbul Şişli'deki Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle dağıtıldı.
Törene, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP Milletvekilleri Ali Kenanoğlu, Musa Piroğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, Cumartesi Anneleri, Barış Anneleri, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) temsilcileri, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER), Anadolu Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, çok sayıda basın meslek örgütü temsilci ve yöneticisi, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilci ve yöneticisi katıldı.
TURAN: ÖZGÜR BASIN HAK VE ADALET MÜCADELESİNİN ADI OLDU
Yeni Yaşam Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve HDP Milletvekili Rıdvan Turan, törende yaptığı konuşmada “Gerçekleri ortaya koymak için bu kadar bedel ödeyen, emek sarf eden başka bir yayın var mıdır bilmiyorum. Özgür basın Musa Anter’den bugüne gelen özgürlük, hak hukuk ve adalet mücadelesinin adı oldu. Gazetecilerin infazından gazete binalarının bombalanmasına kadar yaşanan pek çok zulüm gerçekliği yok edemedi, tam tersine gerçeklik o kadar büyüdü ki, dünyanın dört bit yanında boy verdi" dedi.
SANCAR: HER ŞEY BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK İÇİN
Ardından söz alan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, özgür basın emekçilerini selamlayarak, “Aranızda olmak benim için onur ve gurudur. Apê Musa adına düzenlenen bu ödüller çok önemli bir hikaye hakikat mücadelesinde ısrarı ve özgürlük mücadelesinde inadı yaşatıyor ve yaşatacak" ifadelerini kullandı.
ANTER’İN ÇOCUKLARI: DİMDİK AYAKTAYIZ
Törende söz alan Anter’in oğlu Dicle Anter, özgür basın emekçilerine yönelik katletmeler, gazete binalarının bombalanmalarına varan saldırılara karşı halen dimdik ayakta olduklarını altını çizdi.
Anter’in kızı Rahşan Anter’in gönderdiği görüntülü mesaj okundu. Anter, babasının anısına sahip çıkıldığı için minnettar olduğunu ifade ederek şunları söyledi “Babamı benden daha iyi bilirsiniz. Bizim çocukluğumuzda bizi çok kale almazdı çünkü onun Kürdistani, Kürt evlatları vardı. Babam keşke hayatta olsaydı yaptıklarımızı görseydi diyorum. Yaşadığınız bu gelişimi görse çok mutlu olurdu. Biliyorum ki gönlü çok rahat. Onun izinden gidiyorsunuz. Özgür gündemden tutun da Yeni Yaşam gazetesine kadar büyük bir yol katlettiniz. Sizin bu ilerlemelerinizi büyük bir heyecanla izliyoruz. Çok mutluyum.”
İMAMOĞLU MESAJ GÖNDERDİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu da törene bir mesaj gönderdi. İmamoğlu’nun mesajı şöyle: “Anadolu coğrafyamızın yetiştirdiği çok kıymetli aydınlarımızdan olan Musa Anter’i katledilişinin 29’uncu yıl dönümünde rahmetle anıyorum. Faillerinin en kısa sürede yakalanmasını tüm kalbimle diliyorum. Ülkemizde ve tüm dünyada adaletin, demokrasinin barış ve kardeşliğin hüküm sürdüğü günlerin özlemi ile tüm katılımcıları saygı ve sevgiyle kucaklıyorum.”
ONUR ÖDÜLÜ ŞENYAŞAR AİLESİNE
Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri’nde Onur Ödülü, AKP’li Halil Yıldız ve akrabaları tarafından 3 ferdi katledilen Şenyaşar ailesine verildi. Emine Şenyaşar, hastalıkları nedeniyle törene katılamadığı için görüntülü bir mesaj gönderdi. Şenyaşar mesajında “Çocuklarımı ve eşimi katlettiler. Adaletin peşindeyim. Ankara’ya da İstanbul’a Gaziantep’e, Diyarbakır’a gittim. Ama adalet yok. Adliye binasını kazıdım ama adalet bulamadım. Ailemi yok ettiler. Gazetecilerden bu mücadelemize destek olmalarını istiyorum” dedi.
“Türkçe Haber” dalında birincilik ödülü "Valilik ‘Nefes darlığından öldü’ demişti: Kulaklarından ve gözlerinden kan gelmiş" başlıklı haberiyle Canan Coşkun’a verildi. Coşkun’a ödülünü HDK Eşsözcüsü Esengül Demir verdi.
Coşkun “Bugün değişik bir gün. Bu ödülün verildiği haberin ilk duruşmasından geliyorum. Bu ülke çarpıklıklar, iyi ve kötünün yer değiştirdiği bir ülke. Adliyenin önünde, mahkeme salonunda polisler polisiler gazetecileri tehdit ve taciz etti. Bu ödül bana polislerin ve mafya arttıklarının gerçek yüzlerini teşhir etmek için güç verdi” dedi.
“Türkçe Haber” dalında Jüri Özel Ödülü Mezopotamya Ajansı Muhabiri Diren Yurtsever ve Birgün gazetesi editörü Gökay Başcan'a verildi.
Başcan’ın ödülünü CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu taktim etti. Tanrıkulu, “Ben de Apê Musa’yı birebir tanıdım. Özgür basın geleneğinin tanıklarından biriyim. Yaşamını yitiren tüm özgür basın emekçilerini saygıyla anıyor, bu geleneği sürdürenlere de teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.
“Kürtçe Haber” dalında "Ji rûpelên dîrokê 2 stran û helbesteke derbarê kurdan de" başlıklı haberiyle birincilik ödülü Mezopotamya Ajansı Muhabiri Kadrî Esen'e "Kürtçe Haber" dalı Jüri Özel Ödülü ise "Lutfiye Gokkan ji bo me hem rêber hem mamoste hem jî dayik bû" başlıklı haberiyle Sema Çağlak'a verildi.
Gurbetelli Ersöz Kadın Haberciliği dalında “Ankara’da 35 sağlık kurumundan yalnızca 7’si kürtaj yapıyor” başlıklı haberiyle birincilik ödülüne Öznur Değer, Kadın Haberciliği Jüri Özel Ödülüne Medine Mamedoğlu ve Derya Ren'e, Karikatür dalında birincilik ödülü Musa Keklik ve Fahriye Çıtaklı'ya, Karikatür Jüri Özel Ödülü Sait Munzur'a takdim edildi. (KAYNAK: MA)