29 Mayıs Sitesi'nde rant fırsatçılığına mahkeme dur dedi

Türkiye Diyanet Vakfı’nın Çengelköy’de yıkıp yerine lüks konut yapmak istediği 29 Mayıs sitesi hakkındaki işlemler için mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Üsküdar Çengelköy’de 134 dairenin bulunduğu 10 bloktan oluşan 29 Mayıs Sitesi için alınan yıkım kararı durduruldu.

Türkiye Diyanet Vakfı’nın Çengelköy’de yıkıp yerine lüks konut yapmak istediği 29 Mayıs sitesi, ruhsatı iptal edilmiş şirketin sahte raporuyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “rezerv alan” ilan edilmişti. 

Site sakinlerinin yargıya taşıdığı bakanlık karar hakkında, İstanbul 9. İdare Mahkemesi tarafından dün verilen hükümle yürütme durduruldu.

Mahkemenin kararında, yıkım kararının yaşama geçirilmesi durumunda telafisi güç zararlar doğabileceği, bakanlığın savunması alınana kadar yürütmenin durdurulmasına oy birliği ile karar verildi.

Ne olmuştu?

İlk olarak Gazete Duvar yazarı Bahadır Özgür’ün gündeme getirdiği 29 Mayıs Sitesi süreci, 134 dairenin 110'unun sahibi olan Türkiye Diyanet Vakfı Eğitim Yatırımları AŞ’nin rant değeri yüksek bölgede bulunan blokların yıkılarak, yerine lüks konutlar yapılmasını istemesiyle başladı. Diğer daire sahipleri ise buna karşı çıktı.

Kadir Topbaş’ın başkanlığındaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2016 yılında bölgeyle ilgili yeni bir imar planı hazırladı. 12 bin metrekarelik arazinin Boğaziçi Etkilenme Sınırları içinde kaldığı siteye dair imar planı, CHP’li İBB Meclis üyeleri tarafından yargıya taşındı. Mahkeme 2018 yılında planı iptal etti.

Diyanet Vakfı, bu sefer 6306 Sayılı kentsel dönüşüm yasasına göre sitedeki binaların riskli yapı olarak tespit edilmesi için harekete geçti. 8 Haziran 2022’de daire sahiplerine bilgi dahi verilmeden binalarda karot testi yapıldı. Site sakinlerinin ‘mülke zarar verme’ gerekçesiyle başvurusu üzerine polis tutanak tuttu. Testi yapan CENA İnşaat adına Agrega Yapı Laboratuvarları Ltd şirketinin görevlisi de “yetki evrakını” polise teslim etti.

Ancak yapılan incelemede Agrega Yapı’nın ruhsatının 31 Mayıs 2022 tarihinde Çevre Bakanlığı tarafından iptal edildiği ve faaliyetlerine son verildiği ortaya çıktı. Ruhsatsız şirketin ayrıca karot testinin yapılmasından 3 gün öncesi, yani 5 Haziran 2022 tarihli bir rapor hazırladığı ve raporda binaların “deprem riskli” olarak gösterildiği açığa çıktı. Sahte raporu Üsküdar Belediyesi, sitenin kentsel dönüşüme girmesi gerektiğine dair resmi gerekçe olarak belediye meclisine sundu.

YASAYA AYKIRI OLARAK REZERV ALAN İLAN EDİLDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı talep üzerine 10 Ekim 2022 tarihinde 29 Mayıs Sitesi’nin kurulu olduğu yerleşim alanını ‘rezerv yapı alanı’ olarak ilan etti.

Bakanlık, geçtiğimiz haftalarda değiştirilen 6306 Sayılı yasanın o günkü uygulamasında ‘rezerv yapı alanları’nın, yerleşime uygun boş bölge ve kamuya ait araziler olması gerektiği belirtildiği halde Diyanet Vakfı’nın talebini kabul etti.

Rezerv alan ilanı sonrası 29 Mayıs Sitesi’nin mevcut imar planları hükmünü yitirdiği için 28 Mart 2023’te, yeni imar planı hazırlanıp askıya çıkarıldı. Türkiye Diyanet Vakfı, bunun ardından, 21 Temmuz 2023 tarihinde, inşaat şirketi ile sözleşme imzalandığını ve ‘rezerv alan’ uygulamasında gerekli görülen süreler içerisinde evlerin boşaltılıp yıkılmasını içeren tahliye kararını iletti. Bu karar üzerine sitede yaşayanlar nöbet eylemi başlatarak yıkıma izin vermeyeceklerini duyurmuştu. (HABER MERKEZİ)