3 nesil boyunca seyyar arıcılık: 700 kovanın bal dolmasını diliyorlar
Üç nesilden beri arıcılık yapan iki kardeş, dedelerinden miras gördükleri seyyar arıcılık mesleğini sürdürüyor, aile, 700 kovanın bal ile dolup taşmasını diliyor.
DUVAR - Yalova'nın Çınarcık ilçesinde kestane balı üretimi yapan Hakan ve Adem Gündüz kardeşler,1950 yılında dedelerinin başlattığı, babalarının devam ettirdiği arıcılığı bir miras gibi sürdürüyor.
İki kardeş, mevsimine göre İç Anadolu, Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde taşımalı arıcılık yapıyor. Aile, Yalova'nın Çınarcık ilçesindeki bal ormanlarında kovanlarını kurup doğa ile iç içe kestane balı üretimi yapan aile, 700 kovanın bal ile dolup taşmasını diliyor.
Muğla Üniversitesi Arıcılık Bölümü mezunu ve aynı zamanda Türkiye Arıcılık Vakfı Başkan Yardımcısı Hakan Gündüz, dedelerinin Ordu'da fazla tarım alanı olmaması nedeniyle arıcılığa başladığını söyledi. Gündüz, üç kuşak arıcı olduğunu ve seyyar arıcılık yaptıklarını şöyle anlattı:
"Dedem ve babam arıcıydı. Ben de arıcıyım. Karadeniz sarp ve ormanlık bir bölge. Fındığın çok olduğu, tarımın fazla olmadığı bölgede geçim sıkıntılı olduğu için yan dallara yönelmişler ve arıcılığa başlamışlar. İlk seyyar arıcılığımızda 1956 yılında Sivas'a gidilmiş. O günden bugüne o arıcılığı biz de yapıyoruz."
Arıcıların içerisinde dünyaya geldiklerini belirten Gündüz, taşımalı arıcılık serüvenini anlatmaya şöyle devam etti:
"Ailemizde benim bildiğim kadarıyla başka bir iş yapan yok. Çünkü genlerimizde arıcılık var. 1988 yılına kadar doğuda arıcılık yaptık. 1988 yılında Yalova'ya göç ettik ve babam artık Marmara Bölgesi'nin arıcılığını yapmak istediğini söyledi.