3 rehine 'büyük olasılıkla' İsrail'in Gazze'ye hava saldırısında ölmüş

İsrail ordusu, cansız bedenleri aralık ayında bulunan üç rehinenin 'büyük olasılıkla' kasım ayında Gazze'de bir Hamas komutanının hedef alındığı hava saldırısında öldüğünü açıkladı.

Tel Aviv'de 7 Ekim 2023'te öldürülen ve/veya rehin alınan İsraillilerin fotoğrafları. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nde bir eve düzenlediği hava saldırısında ikisi çocuk olmak üzere altı Filistinli hayatını kaybetti. Saldırıya ilişkin Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Gazze kentinin güneydoğusunda bir evi bombaladığı belirtildi. Saldırıda ikisi çocuk ve biri kadın olmak üzere altı sivilin yaşamını yitirdiği, bazı kişilerin yaralandığı bildirilen açıklamada, bombalanan evin yerle bir olduğu ve çevredeki evlerde hasar oluştuğu bilgisi paylaşıldı.

İsrail güçlerinin 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 795’i çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 41 bin 206 Filistinli hayatını kaybetti, 95 bin 337 kişi yaralandı. Enkazda halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

KUDÜS'TE BIÇAKLI SALDIRI: POLİS MEMURU YARALANDI

Reuters haber ajansının aktardığına göre, İsrail polisi, 15 Eylül Pazar günü Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde düzenlenen bıçaklı saldırıda bir İsrail sınır polisinin yaralandığını duyurdu. Açıklamada, dün yaşanan saldırı 'terör saldırısı' sözleriyle tarif edildi. Polis, hastane kaynaklarına atıfla yaptığı açıklamada, saldırının Şam Kapısı yakınlarında yaşandığını ve polis memurunun tedavi için bölgeden tahliye edildiğini bildirdi. 

Polisin konuya ilişkin açıklamasında, saldırı düzenleyen kişinin 'ateş edilerek etkisiz hale getirildiği' ve 'saldırının hızlı ve profesyonel bir şekilde sona erdirildiği' belirtildi. 

İSRAİL ORDUSU: 3 REHİNE, HAMAS KOMUTANINI HEDEF ALAN SALDIRIDA ÖLDÜ

İsrail'de başta pek çok rehine yakını olmak üzere eylemcilerin Hamas ile rehine takası anlaşmasına varılması için Benjamin Netanyahu hükümetine yönelik çağrı ve eylemleri devam ederken, İsrail ordusu, dün yaptığı açıklamada, üç rehinenin kasım ayında bir Hamas komutanının hedef alındığı hava saldırısında ölmüş olabileceğini belirtti.

The New York Times gazetesinin aktardığına göre, yapılan iç soruşturmanın sonuçlarını paylaşan ordu, Nik Beizer, Ron Sherman ve Elia Toledano isimli üç rehinenin 'büyük olasılıkla' İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Hamas komutanı Ahmed El Ghandour'u hedef aldığı hava saldırısının 'bir ek sonucu olarak' öldüğünü bildirdi. Ordudan yapılan açıklamada, rehinelerin cesetlerinin aralık ayında bulunduğu yere ve aynı zamanda istihbarat bilgilerine, saldırının analizine, patoloji raporlarına ve adli tıp uzmanlarının vardığı sonuçlara dayanılarak 'yüksek olasılık değerlendirmesi' sunulduğu ifade edildi. Ordu, üç rehinenin ölüm sebebinin kesin olarak belirlenmesinin ise 'mümkün olmadığını' savundu.

REHİNE AİLELERİ: GEÇEN HER AN ONLARI BİRAZ DAHA TEHLİKEYE ATIYOR

Orduya göre, üç rehine, daha sonra öldüğü açıklanan Hamas komutanı El Ghandour ile aynı tünel kompleksinde bulunuyordu. İsrail ordusu, saldırının düzenlendiği dönemde ellerindeki bilginin rehinelerin başka bir yerde bulunduğu yönünde olduğunu ileri sürdü. 

Bu açıklamanın ardından Rehine Aileleri Forumu'ndan yapılan açıklamada ise soruşturmanın sonuçlarının Gazze'de 'rehin tutulan esirlerin hayatlarına yönelik ciddi riski' ortaya koyduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, "Geçen her an, onları daha fazla tehlikeye atıyor... Rehinelerin insanlık dışı koşullarda tutulduğunu, Hamas tarafından kendilerine işkence edildiğini ve temel insan haklarından yoksun bırakıldıklarını biliyoruz" denildi. 

İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN UCM'YE 'ERKEN' KINAMA

Öte yandan, İsrail basınına yansıyan haberlere göre, İsrail Dışişleri Bakanlığı, 'yanlışlıkla' Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) henüz çıkarmadığı 'tutuklama kararını' kınayan bir açıklama yayımladı.

Anadolu Ajansı'nın Haaretz gazetesinin haberinden aktardığına göre, İsrail Dışişleri Bakanlığı, UCM tarafından herhangi bir karar çıkarılmamasına rağmen, Netanyahu ve Gallant hakkında uluslararası tutuklama kararını kınayan bir açıklama yayımladı. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın internet sayfasında yayımlanan ve sosyal medya hesaplarında da paylaşılan açıklama kısa sürede kaldırıldı. Açıklamada, "İsrail, UCM'nin İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında yakalama kararı çıkarmasını onaylayan saçma ve utanç verici kararını reddediyor" ifadeleri kullanıldı.

Bakanlıktan ismi açıklanmayan bir yetkili, Haaretz'e yaptığı açıklamada, söz konusu açıklamanın hata sonucu paylaşıldığını, ancak yakalama kararı çıkarılmasına ilişkin 'hazırlık yapıldığı' için kınama açıklamasının önceden hazırlandığını söyledi.

UCM Başsavcısı Kerim Han'ın başvurusu üzerine mahkeme, dört aydır Netanyahu, Gallant ve Hamas Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar hakkında yakalama kararı çıkarılması konusunu değerlendiriyor. Ancak UCM'den söz konusu kişilere ilişkin henüz bir karar çıkmadı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)