3 yıl sonra suçsuz bulunan AK Partili başkan: Beni yediler

Ordu'nun Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından belediyeyi zarara uğrattığı gerekçesi ile görevden alındı. Danıştay, üç yıl sonra Çamyar hakkındaki suçlamaların asılsız olduğuna karar verdi.

Ahmet Çamyar, AK Parti üyeliği devam etse de siyasete geri dönmeyi düşünmediğini söyledi.
Google Haberlere Abone ol

ORDU - Ordu'nun Ünye ilçesinde 2014 yılında Belediye Başkanı seçilen Avukat Ahmet Çamyar, 2018 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan inceleme sonucunda tespit edilen 9 konuda 'belediyeyi zarara uğrattığı' gerekçesiyle görevinden alındı. Danıştay, Çamyar'ın itirazı üzerine yaptığı incelemede konuya ilişkin soruşturmaya gerek olmadığına karar verdi. Kamuyu toplam 500 bin lira zarara uğrattığı gerekçesiyle yerel mahkemelerde görülen davalardan birinden de beraat eden Çamyar, diğer dosyanın da kısa sürede tamamlanacağını ve beraat edeceğini söyledi.

2014 yılında yapılan seçimlerde yüzde 58 oy alarak AK Parti'den Belediye Başkanı seçilen Ahmet Çamyar, her yıl Sayıştay tarafından yapılan denetimlerde bir bulgu olmamasına rağmen 2016 ve 2018 yıllarında İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından incelemeye alındı. Müfettişler yaptıkları incelemeler sonucunda tespit ettikleri 9 maddeden hakkında soruşturma açılmasını talep etti. 16 Kasım 2018'de de bakanlık tarafından görevinden alındı. Ancak Çamyar, müfettişlerin soruşturma açılması talebi için Danıştay'a itiraz etti. 3 yıl sonra kararını açıklayan Danıştay, "soruşturmaya gerek yoktur" kararı verince, hakkında yapılan suçlamalar da ortadan kalktı.

'HAK YERİNİ BULDU AMA OLAN BANA OLDU'

Ahmet Çamyar, Ünye'de 2 dönem ilçe başkanlığı yaptığını ve halen AK Parti üyesi olduğunu söyledi. İlçede partinin kurucuları arasında yer aldığını vurgulayan Çamyar, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a karşı olan ve AK Parti'yi bitirmek isteyen kişilerin bir planıydı bu. Sayıştay her yıl inceleme yapıyor bir şey bulamıyor. Ama İçişlerinden gelen müfettişler uydurdukları sebeplerle beni görevimden ettiler. 2018 yılında Sayıştay denetim yaptı. Bir şey bulamadı. Sonra müfettişler inceleme yaptı. 9 maddeden soruşturma izni verilmesini talep ettiler. Ve soruşturmanın sağlıklı yapılması için görevden alındım. Danıştay'a itiraz ettik. Bizim itirazımızı yerinde gören Danıştay, soruşturmaya gerek yoktur dedi. Bugün ise hak yerini buldu ama olan bana oldu" dedi.

DOKUZ SUÇLAMA 

Müfettişlerin tespitlerine göre, belediyenin zarara uğratıldığı 9 madde bulunduğunu vurgulayan Çamyar, "Harabe halindeki pazar yerini kaldırıp yerine Osmanlı mimarisiyle 30 bin liraya pazar yeri, altı otopark olan bir tesis yaptık. Ama 20 milyon liralık zarar verdiğimiz iddia edildi. Belediyeye ait 38 metrekarelik ve değeri 350 bin lira olan dükkanı 685 bin liraya sattık. Müfettiş hiçbir inceleme yapmadan dükkanın 1 milyon lira olduğunu ve zarar meydana geldiğini söylüyor. Belediye otoparkını eski belediye başkanından 7 kat daha fazla paraya ihale ile verdik. Bunun gibi dokuz maddede zarar olduğunu ileri sürüldü. Ama Danıştay yaptığı incelemede bu zararların oluşmadığına karar verdi" ifadelerini kullandı.

AVUKATLIĞA GERİ DÖNDÜ

Yaşadıklarına rağmen AK Parti üyeliğinin devam ettiğini ancak siyaset yapmayı şu an için düşünmediğini dile getiren Ahmet Çamyar, yaklaşık 500 bin lira kamu zararına neden olduğu gerekçesiyle yerel mahkemelerde görülen 2 davanın birinden de beraat etti. Diğerinin ise kısa süre sonra sonuçlanacağını ve beraat edeceğine inandığını söyleyen Çamyar, "Bunlardan bir şey çıkmayacağını biliyorduk. Ama süreç çok uzun sürdü. Kanunen soruşturma yapılması için beni en fazla 3 ay görevden uzaklaştırmaları gerekiyordu. Ama beni görevden aldılar. 3 yıl sonra aklandım ama beni yediler. Siyasete dönmeyi düşünmüyorum. Mesleğimi yapıp izlemede kalacağım" diye konuştu.

AHMET ÇAMYAR KİMDİR?

Ahmet Çamyar 1972 yılında Ordu'nun Ünye ilçesine bağlı Pelitliyatak Beldesi'nde dünyaya geldi. Çamyar, Fındıklı İlkokulu'nu bitirdikten sonra Ordu İmam Hatip Lisesi'nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirerek 1998 yılında avukatlığa başladı. Siyasi hayatına 1993 yılında RP Gençlik Kolları'na katılarak başlayan Çamyar, 1998 yılında Fazilet Partisi'ne katılıp kurucular kurulunda yer aldı. Partisinin kapatılmasından sonra bir müddet bağımsız kalan Çamyar, 14 Ağustos 2001 tarihinde kurulan AK Parti'de kurucular kurulunda yer alıp Siyasi ve Hukuk İşler Başkanlığı yaptı. 2005-2008 yılları arasında İlçe Sekreterliği görevini yürütüp 2008 kongresinde Ünye İlçe Başkanı oldu. 2 dönem bu görevde kalan Ahmet Çamyar 2014 yılında Ünye Belediye Başkanı oldu. 2018 yılında ise İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alındı. (DUVAR)