300 milyon kişi enfekte olduğunun farkında bile değil: Her gün 3 bin kişi ölüyor
Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Neşe Demirtürk, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, "Dünyada viral hepatiti olan 354 milyon insandan 300 milyonu enfekte olduğunun farkında değil" dedi.
DUVAR - TÜRK Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Neşe Demirtürk, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü kapsamında açıklamalarda bulundu.
Demirtürk, hepatit B ve C'nin kronik hastalığa yol açan ve dünya çapında tahminen 354 milyon insanı enfekte etmiş olan en önemli iki etken olduğunu söyledi.
Demirtürk, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre tüm dünyada viral hepatiti olan 354 milyon insandan neredeyse 300 milyonu hepatit B veya hepatit C ile enfekte olduğunun farkında değil. Yine her gün hepatit B veya hepatit C ile enfekte yaklaşık 3 bin kişi enfeksiyon veya komplikasyonları nedeniyle hayatını kaybediyor. Ülkemizde de çoğu henüz tanı almamış 3,5 milyon hepatit B hastası, 750 bin hepatit C hastası olduğu tahmin edilmekte. Bu nedenle viral hepatitli hastaların tespiti ve tedavisi viral hepatitlerle savaşta kilit noktayı oluşturuyor" dedi.
'AŞILAMA İLE 4,5 MİLYON ERKEN ÖLÜMÜN ÖNLENMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR'
Viral hepatite neden olan etkenlerin tanı testleriyle kolaylıkla saptanabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Demirtürk şunları aktardı:
"DSÖ'nün bir araştırmasına göre, 2030 yılına kadar düşük ve orta gelirli ülkelerde aşılama, teşhis testleri, ilaçlar ve eğitim kampanyaları yoluyla tahmini 4,5 milyon erken ölümün önlenebileceğini vurgulanıyor."
NASIL KORUNULUR?
Bütün gebe kadınlara kan testi bakılarak, hepatit B virüsü taşıyan annelerin bebeklerine doğum sonrası Hepatit B Koruyucu Serumu ve hepatit B aşısı uygulanmalıdır.
Enjektör ve cerrahi malzemelerin steril veya tek kullanımlık olmasına dikkat edilmelidir.