35 yıllık araştırma: Haftada 5 porsiyon bitter çikolata yiyebilirsiniz
The British Medical Journal'de yayımlanan araştırmaya göre haftada 5 ya da daha fazla porsiyon bitter çikolata tüketimi tip 2 diyabet riskini yüzde 21 oranında azaltabilir.
DUVAR - Çin ve ABD'de çalışmalar yürüten araştırmacıların hazırladığı "Çikolata tüketimi ve tip 2 diyabet riski" başlıklı çalışma, İngiliz tıp dergisi 'The British Medical Journal'da (BMJ) yayımlandı.
AA'nın aktardığına göre çalışma, 192 bin 28 kişi üzerinde 1986-2021 yıllarında yürütüldü.
Araştırmada çikolata tüketiminin tip 2 diyabete etkisi, 111 bin 654 kişi üzerinde yürütülen çalışmada ise çikolata türlerinin (sütlü ve bitter) etkileri ele alındı.
Çikolata tüketiminin tip 2 diyabete etkisinin araştırıldığı grupta yalnızca 18 bin 862 kişide bu tip diyabet ortaya çıkarken, diğer grupta ise 4 bin 771 kişide diyabet ortaya çıktı.
Haftada 5 ya da daha fazla porsiyon bitter çikolata tüketenlerin tip 2 diyabet riskinin yüzde 21 oranında azalabileceğini ortaya koyan araştırmaya göre, sütlü çikolata kullanımının ise bu tür diyabete anlamlı bir etkisi olmadığı görüldü.
Sütlü çikolata kullanımının uzun vadede kilo alımına etki ettiği belirtilen araştırma sonucunda, bitter çikolatanın içindeki proteinler sayesinde ödem azaltma, kalp ve damarları koruma ve antioksidan özelliği bulunduğu ifade edildi.