39 kişiyi öldürüp sadece 12 yıl hapis yattı: 'Polis engellemedi, cesaretlendirdi'

Güney Afrika'da siyahları hedef alan ve 39 kişiyi öldüren Louis van Schoor, "Her memur neler olup bittiğini biliyordu. Tüm polis memurları biliyordu" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Afrika'nın East London şehrinde apartheid rejimi döneminde onlarca siyah erkeği öldüren hükümlü Louis van Schoor, "polisin o dönem işlediği cinayetlere göz yumduğunu" iddia etti. Apartheid döneminde 39 kişiyi öldüren, 12 yıl hapis yattıktan sonra 2004'te şartlı tahliye edilen güvenlik görevlisi Louis van Schoor, BBC'ye açıklamalarda bulundu. Van Schoor, işlediği suçlarda başkalarına da sorumluluk yüklenmesi gerektiğini söyledi.

AA'nın aktardığına göre, Güney Afrika'nın East London şehrinde apartheid döneminde onlarca siyahi erkeği öldüren Louis van Schoor, "polisin o dönem işlediği cinayetlere göz yumduğunu" iddia etti. "Seri katil" suçlamasını reddeden van Schoor, cinayetleri yasalar dahilinde yaptığını, kendisinin yanı sıra Güney Afrika polisinin de suçlanması gerektiğini savundu. Çoğu cinayetini Eastern Cape bölgesindeki East London şehrinde gerçekleştiren van Schoor, polisin kendisini engellemediğini, eleştirmediğini hatta aktif şekilde cesaretlendirdiğini öne sürdü.

Van Schoor, "East London'daki her memur neler olup bittiğini biliyordu. Tüm polis memurları biliyordu. Bir kez bile kimse 'Hey Louis, sınırdasın ya da sakin olmalısın' demedi. Hepsi neler olduğunu biliyordu" ifadesini kullandı.

'CANAVAR' TANIMLAMASINDAN RAHATSIZ OLUYORMUŞ

Van Schoor, röportaj sırasında işlediği cinayetlerle ilgili ayrıntılara da yer verdi. "Kurbanlarının ayaklarını testere ile kestiğini" anlatan van Schoor, insanların kendisini "canavar" olarak tanımlamasından rahatsızlık duyduğunu söyledi. 1980'lerde işlediği tüm cinayetleri polise bildirdiğini öne süren Van Schoor, "o dönemde restoran, mağaza, fabrika ve okul gibi beyazlara ait işletmelerin yüzde 70'ini korumakla sorumlu güvenlik görevlisi olarak çalıştığı ve öldürdüklerinin suçüstü yakaladığı kişiler olduğu" iddiasında bulundu.

'İNSANLARI SPOR OLSUN DİYE ÖLDÜRÜYORDU'

BBC'nin haberinde, kurbanlarının çoğunu siyahlar arasından seçen van Schoor'un en genç kurbanının 12 yaşında Güney Afrikalı bir çocuk olduğu bilgisi yer aldı. Van Schoor'un sağ kurtulan kurbanlarından biri olan ve adı gizli tutulan çocuğun, "Van Schoor, bana 'ayağa kalkmamı' söyledi ama kalkamadım. Ben orada yatarken ağzıma tekme attı. Beni kaldırıp bir masaya yasladı ve sonra tekrar vurdu" ifadesine yer verildi.

BBC'ye davayla ilgili açıklamada bulunan gazetecilerden Dominic Jones, "Louis van Schoor, dışarı çıkıyor ve insanları spor olsun diye öldürüyordu" değerlendirmesinde bulundu. Eski bir apartheid karşıtı aktivist Tetinene ise "Van Schoor, avlanıyordu, kelimenin tam anlamıyla insan avlıyordu" dedi.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)