39 milyon yıllık fosil bulundu: Dünyanın gelmiş geçmiş en ağır hayvanına ait
Bilim insanları, Peru’da bulunan bir fosilinin şimdiye kadar keşfedilen en ağır hayvana ait olabileceğini tespit etti.
DUVAR - Belçika Kraliyet Doğa Bilimleri Enstitüsü (RBINS), şimdiye kadar yaşamış muhtemel en ağır hayvanın kalıntılarına Peru kıyılarında rastlandığını duyurdu. RBINS'den yapılan yazılı açıklamaya göre, aralarında Belçikalı doğa bilimci Olivier Lambert'in de bulunduğu ekip yeryüzünde yaşamış muhtemel en ağır hayvanın 39 milyon yıllık fosillerine rastladı.
'Perucetus colossus' isimli deniz türüne ait fosillerin bulunmasıyla, daha önce mavi balinaya ait olduğu düşünülen rekor kırılmış oluyor. Bir mavi balinanın ağırlığı 100-190 tona kadar çıkarken fosili bulunan canlının 85 ila 340 ton olduğu tahmin ediliyor.
'HAYAL GÜCÜMÜZÜN ÖTESİNDE'
İtalya'daki Pisa Üniversitesi'nden paleontolog Giovanni Bianucci, "Bu hayvanın ana özelliği kesinlikle aşırı ağırlığı, bu da evrimin hayal gücümüzün ötesinde özelliklere sahip organizmalar oluşturabileceğini gösteriyor" dedi. Tek başına iskelet kütlesinin 5 ila 8 ton arasında olduğu tahmin ediliyor, bu da mavi balinanın en az iki katı.
Perucetus'un balinadan çok türü tehlike altında olan deniz ineklerine benzediğini anlatan bilim insanları, kafa tası veya dış kalıntısı bulunmadığını aktardı. "Bunları bulamadığımı için diyeti veya yaşam tarzına ilişkin öngörüde bulunmak zorlaşıyor" diyen araştırmacılar, Perucetus'un sığ kıyı sularının dibine yakın beslenen bir hayvan olduğunu tahmin ediyor.
OTÇUL OLABİLİR
Perucetus'un otçul olma ihtimalinin ise yüksek olduğu aktarılıyor. "Ağır iskeleti ve büyük olasılıkla çok hacimli gövdesi nedeniyle, bu hayvan kesinlikle yavaş bir yüzücüydü" diyen paleontolog Olivier Lambert, şöyle devam etti: "Bir tür barışçıl dev gibi görünüyor. Korkutucu değil ama etkileyici bir hayvan olmalı." (DIŞ HABERLER)