4 bin 300'ü aşkın kişinin öldüğü sel davasında 12 Libyalı yetkiliye hapis cezası
Derne'deki İstinaf Mahkemesi, geçen yıl yaşanan sel felaketiyle ilgili davada, Libya'daki barajların idaresinden sorumlu 12 yetkiliye 9 ile 27 yıl arasında değişen hapis cezaları verdi.
DUVAR - Libya'nın doğusunu vuran 'Daniel Fırtınası'nın beraberinde getirdiği seller ve bir dizi barajın çökmesiyle yaşanan can kayıplarıyla ilgili davada karar açıklandı. Mahkeme, Eylül 2023'te 4 bin 300'ü aşkın kişinin ölümüne sebep olan sellere ilişkin davada, barajların çökmesi dolayısıyla 12 yetkili hakkında hapis cezası kararı verdi.
Reuters haber ajansının aktardığına göre, davada çıkan kararı bugün Libya Başsavcılığı kamuoyuna duyurdu. Açıklamaya göre, Derne'deki İstinaf Mahkemesi, ülkedeki barajların idaresinden sorumlu 12 yetkiliye 9 ile 27 yıl arasında değişen hapis cezaları verdi. Mahkeme, davada yargılanan dört diğer yetkilinin ise beraat etmesine karar verdi.
'ÜÇ SANIKTAN YASADIŞI KAZANÇLARININ İADESİ İSTENDİ'
Trablus'taki Başsavcılık, sanıklardan üçünün 'yasadışı kazançlarda elde edilen paraları' iade etmesine karar verildiğini açıkladı. Savcılığın açıklamasında yetkililerin isimleri açıklanmazken, Reuters'a Derne'de telefonla bilgi veren bir yargı kaynağı, "Mahkum edilen yetkililer, ihmal, taammüden öldürme ve kamu kaynaklarının israfı ile suçlandı" diye konuştu. Kaynak, sanıkların karara temyiz yolunun açık olduğunu söyledi.
Ocak ayında Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) tarafından hazırlanan bir rapor, Derne'deki ölümcül sellerin, yeniden inşa ve ıslah çalışmaları için 1,8 milyar dolar gerektiren bir iklim ve çevre felaketi olduğunu ortaya koymuştu. Raporda, çöken barajlara da atıfta bulunulmuş, bunların kısmen güncel olmayan hidroloji bilgisi temelli kötü tasarım sebebiyle, kısmen ise kötü bakım ve 10 yılı aşkın süredir çatışma halinin devam ettiği ülkedeki yönetim sorunları nedeniyle olduğu belirtilmişti.
Ne olmuştu?
Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran "Daniel Fırtınası" Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden oldu. Ülkenin doğusunu vuran sel felaketinde 4 bin 300'den fazla kişi hayatını kaybederken, en az 17 bini çocuk 40 bin kişi ülke içinde yerinden oldu. Doğuda selden etkilenen bölgelerde altyapının yüzde 70'i hasar gördü. Eğitim kurumlarının yüzde 95'i hasar gördü, ülkede eğitime 10 gün ara verildi. Sel felaketinde hayatını kaybedenler için 3 günlük yas ilan edildi.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)