4 bin yıl önce akşam yemeği: Mezopotamyalılar ne yiyordu?
Yale Üniversitesi Babil Koleksiyonu'nda bulunan kil tabletlerde, akşam yemeği tariflerinin yazdığı tespit edildi. Tu'hu olarak bilinen kuzu güveci tarifi, tanıdık içeriklerinden oluşuyor...
DUVAR - Orta Doğu'da yapılan bir arkeolojik kazıda ortaya çıkarılan çivi yazısıyla kaplı küçük kil tabletler, 1911'den beri Yale Üniversitesi Babil Koleksiyonu'nda duruyordu. Tabletlerin üzerinde tıbbi ilaç tarifleri yazdığı düşünülüyordu.
Fransız araştırmacı Jean Bottéro, tabletlerde ne yazdığını ancak 1980'lerin başlarında anlayabildi. Tabletlerde yemek tarifleri yazıyordu.
BBC Türkçe'nin aktardığına göre, dört tabletten en geniş olanı bir sabun kalıbı büyüklüğünde, bin yıldan daha eskiye dayanan en küçüğü ise sadece bir avuca sığıyor. En az İÖ 1730'a tarihlenen üç büyük tablet çoğunlukla güveç tarifleri içeriyor; en küçüğü daha sonraki bir döneme ait ve et suyundan bahsediyor.
Koleksiyonun yardımcı küratörü Agnete Lassen, Antik Mezopotamya'da insanların nadiren yemek tarifi yazdığını söylüyor: "Yüz binlerce çivi yazısı belgesinden, yemek tarifi içeren yalnızca bunlar var ve bir açıklama bulamıyoruz."
Harvard Üniversitesi'nden Asurbilimci Gojko Barjamovic ise, yazıtlarda bugün bilinmeyen malzemelerin ortaya çıktığını söyledi. Örneğin, 'salu' tere tohumu demek. Peki, 'hurrium' ne anlama geliyor?
Tabletler, antik veya modern birçok yemek tarifinde olduğu gibi aynı ilginç varsayıma sahip: Yazar, okuyucunun, temelde neyi amaçladığını zaten bilmesini bekliyor. Talimatlar kısa ve öz. Pek çok eski tarifte olduğu gibi, miktar belirtilmemiş.