4 maden için aynı rapor: 'ÇED dosyalarında sahtecilik var'

Mühendis Cemalettin Küçük, Trabzon'un Düzköy ve Araklı ilçelerinde açılmak isten 4 kompleks maden ocağı için şirketin aynı ÇED tanıtım dosyasını sunduğunu ve bunun sahtecilik olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Düzköy Çevre ve Yaşam Platformu, Trabzon Emek ve Demokrasi Güçleri'nin desteğiyle Trabzon'da açılmak istenen maden projelerinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) dosyaları hakkında basın açıklaması düzenledi.

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde yapılan açıklamada platform adına konuşan Metalürji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük Trabzon’daki 4 maden projesinin büyük bir ekolojik yıkıma neden olacağını söyledi. Türkiye'nin her yerinde adım adım yayılmaya başlayan sömürge madenciliğin Karadeniz'i de kapladığını belirten Küçük, "Trabzon'un ilçelerine ağır bir vaziyette çökme durumu söz konusu. Düzköy'de 1, Araklı'da 3 kompleks maden yapılmak isteniyor. Maden projelerini küçük miktarlarda parça parça göstererek onay aldıktan sonra birleştirip büyütüyorlar" dedi.

'YAYLANIN FLORASIYLA VADİNİN FLORASINI AYNI YAZDILAR'

Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün kentteki dört maden projesinin ÇED raporunu incelemediğini iddia eden Küçük, raporların raporların florasından proje tutarına kadar birçok bölümünün tamamen aynı olduğunu söyledi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün bu sahtecilik suçuna ortak olduğunu kaydeden Küçük, “Honefter Yaylasındaki ÇED tanıtım dosyasıyla Araklı’nın Kükürtlü Mahallesindeki ÇED tanıtım dosyası birbirinin birebir aynısı. Bin küsur metredeki yaylanın florasıyla Araklı’nın 400 metredeki vadi içindeki florasını aynı gösterdiler. İşletmenin iki farklı bölgeye de verdiği bütçe 7 milyon 208 bin 875 TL. Bu tutarı bile eşit yazmışlar. Çevre İl Müdürlüğü de bununla ilgili işlem yapıyor, okumuyor, bakmıyorlar. Burada sahtecilik var, bu raporların tamamı uydurma” diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Valilik yetkililerinin suça müdahale etmemesinin suça ortak olmak anlamına geldiğini dile getiren Küçük, “Yapmış olduğumuz basın açıklamasını adli mevkilerin, savcıların duyup bu konuyla ilgili soruşturma açması gerekir. Çünkü bundan sonra yapılacak olan faaliyetlerde hiçbir şekilde dosya okunmadan, evraklara bakılmadan, bilimsel bir çalışma yapılmadan izin verilirse bunların başka bir yerde ne halt karıştıracakları belli olmaz. Bu ülke insanının canı, bu kadar mı ciddiye alınmaz?” ifadelerini kullandı.

'4 PROJEYİ DERHAL İPTAL EDİN'

Raporların bilimsel olarak hazırlanması durumunda bu alanlara kazma vurulamayacağını söyleyen Küçük sözlerini şöyle sürdürdü: "Hazırlanan ÇED raporu dosyası denilen 4 dosya paçavradır, palavradır, bilimsellikle ilgisi yoktur. Bu bölgeyi işgal etmek için bir prosedür olarak sahte ÇED raporu Çevre İl Müdürlüğünün önüne konulmuş, müdürlükteki yetkililer bunları okumamış, bu sahtekarlığı ya bilememişler ya da göz yummuşlardır. Eğer bilerek yapmışlarsa derhal bundan vazgeçsinler. Eğer bilmeden yapmışlarsa derhal dosyaları indirip okusunlar. Bu 4 projeyi derhal iptal etsinler diye kendilerini çağrı yapıyoruz.”

Etiketler DÜZKÖY ARAKLI MADEN