4 milyon emekli sıfır zam aldı: 'Komşularına muhtaç hale geldiler'
Emeklilerin yetersiz maaş sebebiyle nefes alamaz duruma geldiğini kaydeden TÜED Başkanı Ergün, "Emeklilerimiz komşu desteklerine muhtaç hâle geldi” dedi.
DUVAR - Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilerin düşük kalan maaşları sebebiyle sosyal yardımlara ve komşularına muhtaç hale geldini söyledi.
TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, emekli maaşları ve TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Emeklilerin nefes alamaz duruma geldiğine dikkati çeken Ergün, seyyanen refah payı verilmesini gerektiğini vurguladı.
TÜİK'in yüzde 24,73 olarak açıkladığı 6 aylık TÜFE enflasyon oranının toplumun hiçbir kesimi tarafından gerçekçi karşılanmadığını belirten Ergün, "Bu rakama rağmen yaklaşık 4 milyon emekli ‘0’ zam alıyor ve aylığı yine 10 bin TL olarak kalıyorsa ortada çok büyük bir yanlış, hata, ayıp var demektir. Bu hatadan acilen dönülmesini, mağduriyetin giderilmesini yetkililerimizden bekliyoruz" dedi.
'EMEKLİLERİMİZ EN DÜŞÜK ALIM GÜCÜNE DOĞRU YÜRÜYOR'
22 yıl önce 257 lira olan en düşük emekli aylığıyla emeklilerin 15 gram altın alabilirken şu anki en düşük emekli aylığı olan 10 bin lira ile sadece 4 gram altın alabildiğini ifade eden Ergün, "Yani emeklinin her aylığından 11 gram altın eksilmiştir. Bu gerçek ortadayken emeklinin enflasyona ezdirilmemiş olduğu iddiaları gerçeklerden uzaktır. Neredeyse dünyanın en düşük alım gücüne doğru yürüyen emeklilerimiz; sosyal yardımlara, aile içi desteklere, hatta komşu desteklerine muhtaç hâle gelmişken ortada hiçbir sorun yokmuş gibi tepkisiz kalamayız" sözlerini kullandı.
'EMEKLİNİN ÇIĞLIĞINI DUYUN'
"Emeklinin çığlığını duyun ve alım gücünü bir nebze de artırın" diyen Ergün, "Çünkü gerçekten nefesimiz kesildi. Üzerimizde onca dolaylı vergi yükü varken bunların daha da artırılması ve geçmişte vergi iadesi olarak ödenirken bizim gayretlerimizle aylıklarımıza eklenen ek ödemeler artık son derece yetersiz kalmıştır. Yüzde 4-5 oranlarının artırılmasını ve güncellenen KDV ve ÖTV oranlarına göre yeniden belirlenmesini istiyoruz. Yıllarca sağlık primi ödedikten sonra sağlıkta katkı payı adı altında hastanelerde veya eczanelerde ödeme yapmak istemiyoruz" ifadelerine yer verdi.
'SEYYANEN REFAH PAYI VERMELİSİNİZ'
Emeklinin bir ayağının hastanede bir ayağının eczanede olduğunu kaydeden Ergün, emekliden sağlıkta katkı payının alınamamasını talep etti. Fahiş derecede yaşanan kira artışlarına karşı emeklilere kira desteği verilmesi gerektiğini ifade eden Ergün, emekliler için sosyal konut projelerinin de hayata geçirilmesini istedi.
Ergün, taleplerini şu sözlerle sürdürdü:
"İntibak sorunumuzun derhal çözüme kavuşturulması için gerekli adımların atılmasını, yüzde 70’lerden yüzde 28’lere kadar düşen Aylık Bağlama Oranları’nın yeniden aynı seviyelere çekilmesini istiyoruz. Ülkemizin imar ve inşası için yıllarca verdiğimiz emeklerin, vergilerin, sigorta primlerinin karşılığını görmek istiyoruz. Bütün dünya emeklileri gibi insanca yaşamak, başı dik yürümek istiyoruz. Bütün parlamenterlerimize, siyasi parti ayrımı yapmaksızın bütün siyasilerimize ve bütün bürokratlarımıza sesleniyoruz. Bunu bize borçlusunuz. Emekliye seyyanen refah payı vermelisiniz."
(HABER MERKEZİ)